Hlavní obsah

Půlmiliarda přispěje ke vzniku míst pro odborníky

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více modernějších léků na onkologická onemocnění bude do dvou let v Brně vyrábět společnost PLIVA - Lachema. Půlmiliardová investice nového vlastníka podniku, amerického Barr Pharmaceuticals, přispěje k modernější léčbě onkologických onemocnění a vytvoří přes 150 vysoce kvalifikovaných pracovních míst.

Článek

Firma odstartovala půlmiliardovou investici do stavby nové linky na cytostatické injekce pro chemoterapii. Jejich výroba je technologicky velmi náročná a firma má vysoké požadavky i na nové zaměstnance. Jakmile firma investici dokončí a novou linku uvede do provozu, počítá s výrazným nárůstem stávající produkce.

Závod prošel od začátku devadesátých let přeměnou od lokálního podniku, přes člena významné evropské korporace až po úzce specializovanou firmu uvnitř třetího největšího výrobce generických léků na světě," říká Roman Čermák, generální ředitel agentury CzechInvest, jejímž prostřednictvím společnost PLIVA - Lachema požádala stát o investiční podporu.

Evropsky jedinečná výroba

"Naše výrobky jsou zvláštní v tom, že řada z našich injekcí nesnese závěrečnou sterilizaci. Je tedy nutné je vyrábět asepticky, což představuje nejnáročnější technologii ve farmaceutickém průmyslu vůbec," vysvětluje Tomáš Topinka, generální ředitel PLIVA - Lachema. "V Evropě není mnoho firem, které mají výrobu na podobné úrovni, a proto je po našich produktech stále velká poptávka."

"Podnik má výjimečný výzkumný i výrobní program a z toho přirozeně těží celý region jižní Moravy. Jeho obyvatelům se tak otevírají další možnosti uplatnění v prestižním sektoru; firma hledá kvalifikované technology, chemiky i další odborníky technických profesí," uzavírá Roman Čermák.

Přibližně polovinu produkce společnost vyváží do dalších evropských zemí a do USA. Firma se prosadila i v Japonsku, jehož trh s léčivy patří mezi nejsledovanější a nejvíce regulované na světě.

Reklama

Související témata:

Související články

Středočeský kraj buduje technologická centra

Ve Středočeském kraji vzniknou v několika následujících měsících dva vědecko-technologické parky. Už v říjnu by se mělo v průmyslové zóně Zlatníky-Hodkovice...

Výběr článků

Načítám