Hlavní obsah

Skupina Gipsy.cz chce motivovat Romy k životnímu úspěchu

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CHOMUTOV

Členové úspěšné hudební skupiny Gipsy.cz chtějí svým příkladem motivovat mladé Romy k dosažení vzdělání a uplatnění na trhu práce. "Když jsem dokázal být úspěšný já, může to dokázat kdokoli z romské komunity," řekl novinářům frontman Gipsy.cz, rapper Radoslav Banga.

Článek

Svoje zapojení do integračních aktivit Romů na pracovní trh oznámili Gipsy.cz během setkání s romskými aktivisty a ministryní Džamilou Stehlíkovou v Chomutově. Hudebníci se rozhodli oslovit Romy a napomoci k řešení jejich neuspokojivé situace. 

Radoslav Banga se jeví pro tento úkol jako osoba více než vhodná. Zaznamenává totiž nejen úspěchy na poli hudby, ale i velký ohlas a projevy důvěry mezi zástupci minoritních skupin. Zástupci těchto menšin, tedy například Romů, zdravotně postižených, sexuálních minorit či seniorů, Bangu nominovali na ambasadora Evropského roku rovných příležitostí pro všechny.

"Od roku 1989 se v romské problematice příliš nezlepšilo. Nejsem politik, ale obyčejný člověk a hudebník. Jako takový se budu všemožně snažit o to, aby důstojnost, respekt, tolerance a morálka nebyla jen prázdnými slovy," uvedl Banga.

Stehlíková nominaci Bangy přivítala. "Potřebu tolerance a úcty k lidské důstojnosti bude sdělovat prostřednictvím bezprostřední formy umění, jakou je hudba. Existuje velká šance, že Gipsy.cz. osloví velkou část romské komunity, také ale majoritní společnost," podotkla.

Úspěšných mladých Romů přibývá

V Čechách podle romského aktivisty a člena Gipsy.cz Vojtěcha Lavičky existuje společenská poptávka po mladých úspěšných Romech. "Je nás mnohem více, než se zdá. Je třeba změnit zavedený názor majoritní společnosti na romskou komunitu. Každý člověk je osobnost, nejsme všichni nezaměstnaní zloději barevných kovů," dodal.

Mezi úspěšné a aktivní Romy patří například redaktoři České televize Ondřej Giňa a Richard Samko nebo zpěvačka, televizní hlasatelka a moderátorka Iveta Kováčová. Zejména ve veřejném dění a médiích počet Romů v posledních letech stále narůstá.

Reklama

Související témata:

Související články

Nová značka: Ethnic Friendly zaměstnavatel

Občanské sdružení IQ Roma servis, které mimo jiné pomáhá Romům s hledáním práce, zavádí značku Ethnic Friendly zaměstnavatel. Cílem je ocenit zaměstnavatele,...

Výběr článků

Načítám