Hlavní obsah

Světová banka bude mapovat nezaměstnanost českých Romů

ČTK, Kariéra
PRAHA

Na jaře příštího roku má vzniknout studie, která bude analyzovat nezaměstnanost Romů v České republice. Z průzkumu, na němž se budou podílet odborníci Světové banky i čeští experti, by měla vzejít řešení umožňující příslušníkům této menšiny najít zaměstnání a dlouhodobě si ho udržet.

Článek

Informaci oznámila ministryně pro lidská práva a národnostní menšiny Džamila Stehlíková (Strana zelených), která se zástupci Světové banky v uplynulém týdnu vedla první vstupní jednání. "Banka nám nabízí pomoc při identifikaci problémů na trhu práce, kde existuje vysoký počet nezaměstnaných právě v romské komunitě," uvedla ministryně. 

Analýza má srovnat situaci v Česku s jinými evropskými státy s romskou menšinou. Má přinést nejen obecná doporučení a strategické kroky, ale i konkrétní návody pro místní úroveň. Týkat se má zejména dlouhodobé nezaměstnanosti, dodala Stehlíková.

Materiál má být také jedním z podkladů pro práci chystané agentury proti sociálnímu vyloučení, která by mohla začít fungovat od ledna 2008. Právě nezaměstnanost spolu s bydlením či vzděláním jsou klíčové otázky, které má agentura řešit. Agentura nemá být podle Stehlíkové samostatným úřadem, ale součástí Rady vlády ČR pro záležitosti romské komunity.

K agentuře mají výhrady obce i ministr Čunek

Agentura by měla by pomáhat státním orgánům, obcím i nevládním organizacím koncepčně řešit romské problémy tak, aby se hospodárně využily vložené prostředky. Zaměstná asi 70 lidí, šest desítek z nich přímo v jednotlivých regionech. 

Se vznikem agentury nesouhlasí někteří zástupci obcí, podle nichž již dnes existuje řada projektů i organizací, které se romské otázce věnují. Situaci by prý pomohla řešit spíše úprava sociálních zákonů, které by lépe motivovaly sociálně vyloučené k práci. K agentuře má připomínky také ministr pro místní rozvoj Jiří Čunek (KDU-ČSL), který by raději přivítal novou koncepci řešení romské problematiky.

Návrh na vznik agentury projedná v září Rada vlády pro záležitosti romské komunity, poté ho pošle ministerstvům k připomínkovému řízení. Kabinet by jej mohl posoudit v říjnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám