Hlavní obsah

Česko je čtvrtou nejatraktivnější zemí pro investice do služeb

Novinky, Kariéra

Česká republika patří mezi nejatraktivnější země světa pro investice do služeb. Ve studii poradenské společnosti PricewaterhouseCoopers v této oblasti Česko obsadilo 4. místo na žebříčku dvaceti nejvýznamnějších rozvíjejících se trhů. Pro investice do výrobního sektoru přitom obsadila ČR až místo sedmnácté.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Ve výrobním sektoru je podle indexu nejatraktivnější Vietnam před Čínou (obě země 95 bodů ve stobodové stupnici), Polskem (94 bodů), Chile a Malajsií (po 93 bodech). Česko získalo 64 bodů, a patří mu tak 17. příčka. Ve službách jsou na prvním místě Spojené arabské emiráty s 95 body před Saúdskou Arábií se 70 body a Jižní Koreou s 61 body. Česko jich získalo 56.

"Zahraniční investoři skutečně do České republiky stále častěji přicházejí s plány na vybudování zákaznických center, vývojových středisek a podobně. Jen v minulém roce tvořily investice do technologických center a center sdílených služeb celou čtvrtinu všech projektů, na kterých Agentura CzechInvest spolupracovala," komentuje závěry analýzy společnosti PwC Roman Čermák, generální ředitel agentury CzechInvest.

Končí éra výroby, přicházejí služby?

"Pro Česko je jistě zajímavé, že se země umístila mnohem lépe v žebříčku mapujícím příležitosti pro firmy působící v sektoru služeb než v sektoru zpracovatelského průmyslu," říká manažer PwC Petr Hájek s tím, že to představuje další signál pro to, aby se ČR ještě víc zaměřila na vytváření příznivých podmínek pro firmy působící právě v oblasti služeb.

"Podpořit rozvoj sektoru služeb může například stanovení stropů na sociální a zdravotní pojištění nebo zavedení možnosti skupinové registrace k DPH," uvažuje Hájek. "Tyto kroky by dál podpořily postupnou transformaci českého hospodářství k ekonomice založené na službách a vzdělaných pracovnících."

Nejatraktivnější země pro investice do služeb:
zeměindex
Spojené arabské emiráty95
Saúdská Arábie70
Jižní Korea61
ČR56
Maďarsko55
Polsko54
Rusko39
Chile36
Kazachstán32
Malajsie32
zdroj: PwC

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám