Hlavní obsah

V IT kolektivech chybí ženy, odborníci žádají změnu

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedení Fakulty informatiky brněnského VUT usiluje o to, aby na škole studovalo více dívek. Nyní jich je mezi 2 tisíci studenty asi 50, což je podle proděkana Jana M. Honzíka málo. Domnívá se, že v IT kolektivech ženy výrazně chybí, škola proto pro dívky chystá studijní specializace.

Článek

Podle proděkana má řada středoškolaček talent na matematiku či fyziku. Klidně jdou studovat na matematicko-fyzikální fakulty, ale informatika je neoslovuje. Výrazně méně nadaní chlapci se přitom často neostýchají jít obor studovat, uvedl Honzík.

Škola proto k bakalářskému studiu informatiky připravuje dvě specializace, které by měly dívky oslovit. Jedna bude zaměřena na jazyky, druhá na počítačovou grafiku a multimédia, takže studenti by se tam měli naučit například připravovat a stříhat zvuky a filmy.

Tvůrci počítačů jsou muži

Honzík se domnívá, že v kolektivech, které se zabývají tvorbou počítačového hardwaru a softwaru, ženy chybějí.

"Počítače používá polovina lidstva, z toho je polovina žen. Přitom 99 procent tvůrců počítačů jsou muži," řekl proděkan s tím, že muži do tvorby promítají všechny způsoby svého myšlení a svých reakcí, které jsou v řadě případů od ženské logiky odlišné.

Ženy jsou podle Honzíka také komunikativnější, mají větší talent pro dokumentaci a mohou do práce vnést víc emocí, které mužům v práci chybějí. "Vidíte to nakonec na počítačových hrách, kterým opravdu chybí kousek lidství. A já si myslím že proto, že tam nejsou ženy," podotknul odborník.

Specializace pro jazyky a počítačovou grafiku má Fakulta informačních technologií schváleny a bude je nabízet studentům, kteří budou na středních školách příští rok maturovat. První ročníky otevře v roce 2008/2009.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám