Hlavní obsah

Senátoři ODS navrhují zrušení Svátku práce

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Senátoři ODS z ústavně-právního výboru v úterý navrhli zrušení Svátku práce. První májový den by měl být normálním pracovním dnem. Svátek práce je "věc přežitá, zbytečná, nenutná", řekl k důvodům svého návrhu senátor Jiří Žák.

Článek

O politickou motivaci se podle něj nejedná, šance na přijetí svého návrhu Žák odhadl na 50:50. Návrh chce nahradit původní obsah novely zákona o státních svátcích, kterou chce senátor Martin Mejstřík nahradit Mezinárodní den žen (MDŽ) v seznamu významných českých dnů Svátkem matek.

Levice se MDŽ vzdát nehodlá

Výbor ještě doporučil kromě MDŽ, který je slaven 8. března, ze seznamu významných dnů odstranit ještě Den vzdělanosti, Den rodin a den připomínající vyhlazení obce Lidice nacisty, který připadá na 10. června.

Zrušení MDŽ odmítají hlavně levicoví zákonodárci, kteří stejně nahlížejí i na zrušení 1. máje jako Svátku práce. Podle Mejstříka je MDŽ výrazně spjatý s komunistickou ideologií, kdežto Svátek matek má politicky nevyhraněný původ.

Proti tomuto výkladu se již dříve postavila předsedkyně senátorů ČSSD Alena Gajdůšková, která označila MDŽ za skutečně mezinárodní svátek a odmítla jeho spojování jen s komunistickým režimem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám