Hlavní obsah

Pokles nezaměstnanosti přináší vyšší mzdy

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnavatelé, kteří výrazně pociťují aktuální pokles nezaměstnanosti, jsou nuceni přistupovat na zvyšující se mzdové požadavky pracovníků. Firmám tak zásadně rostou jejich provozní náklady. Podle finančních analytiků se pokračující pokles nezaměstnanosti v ČR začíná stávat problémem celé ekonomiky.

Článek

Růst firem totiž začíná stagnovat, protože podniky nenacházejí zaměstnance pro svůj rozvoj. Obzvláště ožehavá je tato situace ve světle toho, že Česko se snaží lákat stále další investory, aby zde otevřeli své průmyslové podniky.

Ekonomika vytváří pracovní místa dokonce vyšším tempem, než jsou uchazeči schopni je zaplňovat. Volných pracovních míst tak přibývá. "Přestože do konce roku čekáme další snížení míry nezaměstnanosti, v příštích měsících by ale měla přechodně vzrůst kvůli příchodu absolventů škol na trh práce," říká analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Dobrou zprávou je, že roste zájem zaměstnavatelů o nové pracovníky, upozornil analytik Raiffeisenbank Aleš Michl. Nabídka volných pracovních míst je nejvyšší od začátku sledování. Podniky a státní správa nyní potřebují okamžitě 123 000 nových zaměstnanců. Špatnou zprávou ale podle něj je, že kvalifikace nezaměstnaných a absolventů stále více nepasuje na potřeby moderního podniku.

Proti červnu minulého roku se počet nezaměstnaných snížil o 80 315 lidí. Míra nezaměstnanosti tehdy činila 7,7 procenta, nyní je na hodnotě 6,3 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám