Hlavní obsah

Jak se nestat holkou pro všechno

Novinky, stk, Kariéra

Už jste měli někdy pocit, že lidé ve firmě zneužívají vaší dobroty, tedy, že děláte pro jiné to, co by si mohli zařídit sami? Neochota vzít na sebe zodpovědnost a její přenášení na jiné zaměstnance je bohužel na většině pracovišť častý jev. Jeho následkem je jednak nedotažená práce, ale i riziko vzniku vážných konfliktů na pracovišti.

Článek

Přitom právě ochota vzít na sebe zodpovědnost za své činy je zárukou úspěchu. Problém nastává, když vy se snažíte své úkoly plnit svědomitě a na sto procent, ale zároveň se nemůžete se zbavit dojmu, že ostatní kolem vás se tak nechovají. Namísto toho, aby si své záležitosti zařizovali sami, žádají to po vás.

V duchu si možná kladete otázku, proč byste to vlastně měli za ně dělat, nakonec si ale řeknete, že jde vlastně jen o maličkost, a tak ji splníte. Pokud si na toto nedáte pozor, stane se z vás oběť,  jejíž dobroty budou všichni kolem s oblibou zneužívat. Vaše rozmrzelost a rozčilení bude zároveň stále větší. Může se stát, že vám tzv. rupnou nervy a nakonec vyjedete po někom, kdo vám řekne jen o to, abyste mu podali šanon, ležící vedle vašeho počítače. 

Odmítnout nebo vyhovět?

Když vás tedy někdo požádá o laskavost, máte vždy nejméně dvě možnosti. Tou první je, že dotyčnou osobu odkážete na patřičná místa s tím, aby se o své záležitosti postarala sama. Především, jedná-li se o větší množství práce navíc, je to zcela v pořádku. Pokud vás tedy o tu laskavost nepožádal váš nadřízený, to se odmítá malinko hůř.  

Druhou možností je zamyslet se nad tím, jestli byste svým odmítnutím nevyvolali svár, neúměrný výši požadavku. Nemáte-li z takové možnosti obavu, tak ještě zvažte, jestli by se vám přece jen nevyplatilo tomu člověku vyhovět, i když jeho požadavek není zrovna oprávněný. Pokud tento fakt dokážete náležitě "prodat", můžete tím jen získat. A navíc vám osoba, jíž jste prokázali laskavost, bude zavázána. 

Je zde ale ještě jedna možnost, a sice ta, že jste životní altruista, jenž je ochoten kolegům pomoci kdykoliv a v čemkoliv. Přesto však dejte svému okolí najevo, že to se žádostmi o pomoc nemají přehánět, a že by si vaší případné pomoci měli vážit. Protože ani vy tu nejste od toho, abyste na sebe brali něčí zodpovědnost. Tu za své skutky musí nést každý sám.

Reklama

Související témata:

Související články

Dostává vás stres ve velkém?

Nestíhám, nestačím... Současný hektický životní styl přispívá k tomu, že velká část lidí v produktivním věku žije prakticky v permanentním stresu. Rychle vstát...

Výběr článků

Načítám