Hlavní obsah

Dary a dárky v obchodním kontaktu

Novinky, Filip Žilka, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dar je častým nástrojem podpory dobrých obchodních vztahů. Ale pozor - rozhodně jej nezaměňujme s úplatkem! Dárky dáváme někomu, abychom ho potěšili. Proto musíme do výběru a nákupu investovat úsilí i peníze, musíme zvážit, co příjemce daru upřímně potěší a čím budeme originální.

Článek

Především musíme vždy zvážit přiměřenost daru s ohledem na ostatní. Lze-li očekávat, že kolegové u příležitosti narozenin ředitele společnosti přinesou láhev vína nebo knihu či kravatu, nepřijdeme s briliantovým prstenem nebo horským kolem.

Co darovat?

Měli bychom o oslavenci něco vědět, abychom vybrali správně. Panu řediteli se vždy zavděčíme dobrým perem, hodinkami, náprsní taškou, manžetovými knoflíčky, kravatou, aktovkou či literárním bestsellerem. Počítáme vždy s tím, že dárky na malých oslavách se rozbalují a veřejně pochválí, proto si odpustíme různé žertovné předměty, které by sice ve vodácké partě vyvolaly salvu smíchu, zato na formálním setkání u ředitele vzbudí rozpaky. 

Nikdy nedáváme jako dary reklamní a propagační předměty nebo předměty, které jsme od někoho sami dostali. Z darů nezapomeneme nikdy odstranit cenovku.

Jak dárek předat a přijmout?

Dar nikdy předem nedevalvujeme. Nepředáváme ho se slovy "to je jen taková zbytečnost", stejně jako jej nepřebíráme s rozpačitým " to jste si neměli dělat škodu". Při předávání dáme najevo, že věříme, že oslavenci uděláme dárkem radost.

Při komorní oslavě by měl oslavenec vždy dar rozbalit, a dát najevo překvapení, potěšení a měl by pochválit vkus dárce. Je to vlastně jediná odměna, které se dárci za jeho úsilí, čas a peníze dostane.

Ženu ani květinou...

Nejběžnějším darem jsou květiny. Někdy stačí květiny samotné, častěji ale doprovázejí hlavní dar. Leckterým darem můžeme něco pokazit, ale květinami nikdy ne. Ženám je dáváme při každé vhodné příležitost, co nejčastěji.

Kytice by vždy měla mít lichý počet květů, pouze smuteční kytice má počet květů sudý. Přinášíme pouze květiny řezané. Květináč s rostlinou můžeme přinést jedině tehdy, jestliže přicházíme na večírek u příležitosti "přátelské kolaudace" nového bytu.

Při předávání už musí být obal kytice sejmutý, pouze ozdobné celofánové obaly, stejně jako průhledné plastové krabice, které jsou součástí aranžmá kytice, ponecháváme a předáváme s kyticí. Kytici vždy předává ženě muž a muži žena. Příjemce květinového daru by měl kytici vystavit aby dal najevo, že se mu líbí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám