Hlavní obsah

MPSV nabízí tipy na sezónní práce v cizině

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přes tři desítky odkazů na internetové vyhledávače s nabídkou sezonních prací v zemích EU či ve Švýcarsku, Lichtenštejnsku a Norsku zveřejnilo na svém portálu ministerstvo práce (MPSV). Čechům se tak otvírá nejen možnost zajímavého přivýdělku či osvěžení jazykových znalostí, ale především příležitost vyzkoušet si relativně nezávazně práci v zahraničí.

Článek

V nabídce je například sběr a zpracování ovoce či práce v turistických střediscích, sdělil ČTK mluvčí ministerstva práce Jiří Sezemský. 

Informace najdou zájemci na adrese www.portal.mpsv.cz/eures/prace_v_eu/sezona či na www.eures.europa.eu. Podle údajů evropského systému zaměstnanosti EURES Češi a Češky vyrážejí nejraději za sezonní prací do Rakouska, Španělska, Nizozemska, Itálie a Dánska.

Podle zástupců EURES je sezonní práce nejen příležitostí k přivýdělku, ale i k "oprášení" jazykových znalostí, k poznávání cizích zemí, jejich obyvatel a zvyklostí i k vyzkoušení práce v zahraničí. "Proti standardnímu dlouhodobému zaměstnání v cizině se u sezonních prací nemusíme vzdávat svého současného zaměstnání. Odjíždíme jen na chvíli. Když se nám práce nelíbí, můžeme se vrátit domů," uvádí ministerstvo.

Připomíná, že i při sezonních pracích je nutné mít v některých státech pracovní povolení. Lidé je musí získat v Rakousku, Německu, Norsku, na Maltě, v Belgii, Dánsku, Nizozemsku, Francii, Švýcarsku, Lucembursku a Lichtenštejnsku. Pamatovat by měli i na zdravotní pojištění.

Kolik za to?

V Dánsku si lidé při sběru jahod či hrachu průměrně vydělají asi 80 centů za kilo (zhruba 23 korun), za hodinu tedy asi šest až 15 eur (168 až 420 korun). Minimální mzda v Irsku činí 8,30 eur za hodinu (232 korun). V Itálii se prý výdělek pohybuje kolem 70 procent místní průměrné mzdy. V Nizozemsku lidé nad 23 let dostávají minimálně 1300 eur (36.400 korun).

V sousedním Rakousku příjem závisí na odbornosti vykonávané práce. V zemědělství činí minimální mzda na hodinu asi 6,40 eur (180 korun). Ve Španělsku je nejnižší výdělek 570 eur měsíčně (asi 15.960 korun). Číšník, servírka či pokojská pobírají až 1100 eur (30.800 korun). V Británii si studenti od 16 do 17 let přijdou zhruba na 3,30 libry za hodinu, od 18 do 21 let na 4,45 libry a nad 22 let na 5,35 libry (zhruba 140; 190 a 230 korun).

Reklama

Související články

Německo konečně zvažuje otevření trhu práce

Německá vláda prý konečně zvažuje alespoň částečné otevření pracovního trhu pro cizince, mimo jiné i z nových členských států Evropské unie. Deník Rheinische...

Výběr článků

Načítám