Hlavní obsah

S důvěrou v zaměstnání neplýtvejte

Novinky, stk, Kariéra

Důvěra se buduje týdny i roky, ale může se vytratit během jediného okamžiku. Určitě se vám už někdy stalo, že jste se s někým - třeba i s dlouholetým přítelem či kolegou - podělili o své myšlenky či nápady a ty se zčistajasna objevily na šéfově stole, v horším případě u konkurence. V pracovních vztazích nejsou tyto situace bohužel nic výjimečného. V takových případech se většinou ztrácí nejen důvěra, ale i přátelství.

Článek

Ocitnete-li se v takové situaci, tak hlavně zachovejte klid, uvažujte co nejracionálněji, nepodléhejte emocím a "zrádce" okamžitě neodsuzujte. Dejte mu šanci, aby vše vysvětlil, situace se tím leckdy vyřeší sama. Jeho vysvětlení může znít dostatečně věrohodně, zatímco vaše "důkazy" proti němu by nemusely být dostačující. A pokud by byl dotyčný  skutečně čistý jako lilie, křivým obviněním byste nejvíce ublížili především sami sobě. 

Máte-li ale opravdu pocit, že vás někdo oklamal, jednejte v takových případech s maximální dávkou diplomacie a snažte se ze vzniklé situace vytěžit co nejvíce pozitivního. Není třeba hned kontaktovat právníky, ti by měli být skutečně až tím posledním řešením. 

Pokuste se nejlépe nějak dohodnout a rozejít se s vaším "zrádcem" v dobrém. Vysvětlete mu, jak se věci mají, řekněte mu třeba, že jeho práce byla doposud dobrá, ale ve světle současné situace byste neměli dobrý pocit, pokud byste dále spolupracovali na společných projektech. Pokud má dotyčný alespoň špetku zdravého rozumu, většinou situaci pochopí a sám nebude vyhledávat projekty, na nichž se podílíte. 

Měli byste si dát ale pozor na jednu věc. I přestože přestanete svoji práci s dotyčným sdílet, může se docela dobře stát, že onen člověk začne po čase k vaší osobě vysílat mírové signály. Obecně lepší je nevěnovat jim pozornost a s tímto kolegou kooperaci neobnovovat. Je-li důvěra jednou zklamána, bývá to často navždy. 

I pro vás by stále mělo být klíčové mít na paměti, že ztratíte-li jednou důvěru, je nejen velmi složité získat ji zpět, ale nesmírně komplikované je už jen to, dostat k tomu ještě vůbec příležitost.

Reklama

Související články

Manipulace aneb Ne vždy světí účel prostředky

S manipulací v zaměstnání se setkal pravděpodobně už každý. Ať už z té lepší stránky, kdy se na vás někdo obrací, abyste coby fundovaný odborník rozhodl nějaký...

Výběr článků

Načítám