Hlavní obsah

V boji s pesimismem pomáhá i předstíraný optimismus

Novinky, stk, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Někdo se směje od rána do večera a nic mu nezhorší náladu, jiný je spíše pesimista, jehož ústa úsměv zdobí jen zřídkakdy. Ale přesto, že se pesimismu člověk těžko zbaví, nemusí jej očividně ventilovat vůči svému okolí. Výzkumný tým kalifornské státní univerzity pozorováním skupiny dobrovolníků zjistil, že takový malý "podvůdek" reálně prospěje nejen lidem ve vašem kolektivu, ale postupem času se projevuje i ustálením vaší vlastní dobré nálady.

Foto: Profimedia.cz

S úsměvem jde skutečně všechno líp, a to dokonce i v situaci, kdy není z vaší strany zcela upřímný.

Článek

Pokud svůj pesimismus nedokážete překonat ani na chvíli, zkuste se naučit alespoň optimistický, byť lehce falešný úsměv, kterým nás na každém rohu oblažují modelky, smějící se z reklam na cokoliv, herecké hvězdy ve svých filmových rolích nebo třeba bankovní úřednice, které vám dokáží s milým úsměvem na tváři sdělit, že svůj potřebný úvěr bohužel nedostanete.

Přímo mistry ve falešných úsměvech bývají politici, ujišťující národ z obrazovek, že letošní zdražení energií, vody, pohonných hmot, potravin i všeho ostatního, je opravdu zanedbatelné a váš rodinný rozpočet to rozhodně nepocítí.  I takový úsměv totiž funguje. A stejně jako chřipka je snadno nakažlivý.

Usmívá-li se na vás bankovní úřednice, prominete jí i tu nepříjemnou zprávu. Kdyby se na vás dívala jako na obtížný hmyz, měli byste bezpochyby chuť ji uškrtit. Ale takhle se za chvíli usmíváte také a s pochopením kýváte hlavou a de facto ji ještě litujete, že s vaší žádostí o úvěr měla takové trápení. Politik, jenž se mile usmívá do televizních kamer si získá snadněji sympatie, než ten, který se zachmuřeným výrazem sděluje národu, jak se bude mít zase o něco hůř. 

Úsměv je něco, co pomůže člověku překonat i ty nejhorší situace. Jste-li vnitřně smutní, zkuste to nedat na tváři najevo. Protože pokud se svým úsměvem zasloužíte o to, aby se usmívali i lidé okolo vás, ta pohoda se k vám nakonec vrátí a pomůže vám. Svět je totiž jako zrcadlo. Usmíváte-li se na něj, bude všechno kolem příjemné, škaredíte-li se, budete žít v neustálém smutku a depresi.

Reklama

Související články

Lékaři doporučují: Naučte se lenošit!

Je hodně lidí, kteří nedokáží vypnout, musí neustále něco dělat, v práci zůstávají dobrovolně do noci a není pro ně nic nenormálního strávit v zaměstnání celý...

Kapitalismus s lidskou tváří

Určitě se vám už někdy stalo, že jste s někým uzavřeli obchod, mimo jiné i proto, že vypadal "slušně." A pak jste se tloukli do hlavy, protože z dotyčného...

Výběr článků

Načítám