Hlavní obsah

Business dress: převládá opasek, klasik ale dále ctí šle

Novinky, Filip Žilka, Kariéra

Teplé venkovní počasí, útočící právě v plné síle, mívá za následek různé odkládání svršků, a to i v pracovním procesu Po odložení saka se téměř vždy objeví opasek či šle. Přestože opasek je k vidění častěji, i šle si stále drží své zaryté příznivce. Jak ale zvolit jejich barvu a styl? Co všechno je potřeba zvážit, než přistoupíte ke stylizaci v této oblasti? Pravidla jsou velmi jednoduchá, leč, jak je vidět, ne ještě zcela zavedená.

Článek

V největší oblibě jsou šle ve Velké Británii a ve Spojených státech. U Američanů je to jejich smysl pro praktičnost a pohodlí a možná i trocha nostalgie. U Angličanů je to naopak pouze smysl pro tradici. U obou je to však zcela jistě výraz odporu vůči přemrštěné eleganci. 

Na evropském kontinentu nosí šle hlavně ambiciózní prodavači v obchodech s pánskou módou. Hovoříme ovšem o pravých anglických šlích, které se zapínají na pásek u kalhot. Tyto šle nemají pranic společného s mimořádně úzkým hnědobílým nebo šedomodrým exemplářem, který se prodává v oddělení galanterie. 

Praktické přednosti šlí

Předností správně sedících šlí je to, že kalhoty bezvadně sedí a ani se nepohnou. Šle spolu s vysoko posazenými kalhotami postavu opticky prodlužují. Navíc umožňují přístup vzduchu, který volně cirkuluje mezi kalhotovým páskem a košilí, což je v létě velká výhoda. Mnozí lidé šlím navíc přisuzují i psychologické přednosti. Kdo má totiž jistotu, že mu kalhoty při jakémkoli pohybu perfektně drží na těle, vystupuje s mnohem větším sebevědomím.   

Jak vybírat šle

Šle musí bezpodmínečně korespondovat se střihem kalhot. Kvalitní konfekční anglické kalhoty již dnes zpravidla také nejsou šité na šle, ale kdo si nechá šít kalhoty na zakázku, ten je takto střižené a vybavené přirozeně obdrží. Mnoho starých klasických anglických výrobců dodává kalhoty jak s knoflíčky na šle tak s tunelovým pasem. Tradiční americké kalhoty, např. od Brooks Brother, jsou na šle přímo ideální, protože mají vysokou krokovou část. 

Látkové pásky

Ke kalhotám z bavlněného kepru, se hodí látkové pásky. Jsou jednobarevné nebo proužkované. Ke společenským oblekům se však látkové pásky nehodí. Je třeba dbát na to, aby barevně ladily s košilí a kalhotami. Pro kožený i pro látkový pásek platí, že musí vždy ladit s obuví. 

Kožené pásky - splétané i hladká klasika

Splétaný pásek je obdobou hladkého koženého pásku, a to jak pro dny volna, tak k obleku či ke kombinaci sportovního saka a kalhot. Tento vzhledově spíš rustikální pásek nevynikne na jemných oblekových látkách.

Jednoduchý černý pásek s mosaznou sponou automaticky potřebujete, když máte ve skříni jediný pár černých bot. Široký pásek se stříbrnou nebo matově stříbrnou sponou se hodí k moderním oblekům, ale gentleman by si ho nikdy nevzal. Stejný pásek v hnědé barvě se stylizuje stejně. Jednoduché základní pravidlo zní, že pásek a boty musí vzájemně ladit, není bohužel stále ještě dostatečně zažito. Hnědý pásek se nosí ke všem botám, které hnědou i připomínají, dokonce i k vínově červené.

Reklama

Související články

Obuv prozrazuje, co se ukrývá v hlavě

Dokonalý vzhled, a to nejen pro business, začíná slušivým upraveným účesem a zcela logicky končí pěknými a vyčištěnými botami, vhodnými pro danou příležitost....

Výběr článků

Načítám