Hlavní obsah

Obuv prozrazuje, co se ukrývá v hlavě - 2. díl

Novinky, Filip Žilka, Kariéra

Dosáhnout dokonalé harmonie mezi typem obuvi a oděvním celkem se zdá být mnohdy nemožné. Nevěšte hlavu, neboť existuje jednoduché základní pravidlo, jemuž se podřizují všechna složitá kombinační schémata: barva, materiál a styl obuvi by měly ladit s oděvem, doplňky a zapadat do daných okolností. Zní to prostě, avšak jedna životně důležitá otázka zůstává nezodpovězená: co vůbec vytváří soulad a co ani trochu nejde dohromady?

Článek

Nezáleží na tom, zda nejdříve vyberete ze šatníku sukni, šaty, svetr nebo kalhoty a potom hledáte vhodnou obuv, anebo zda zvolíte zcela opačný postup. Hlavním požadavkem je, aby celek nevyhlížel rušivě. Proto vždy zvažte, jestli dáte přednost výraznému kontrastu nebo efektní souhře. Červené střevíce a červené šaty vytvoří jednotný celek, zatímco kombinace bílých, zelených či černých šatů a červených střevíců se postará o zajímavý kontrast.

Pravidlo barvy

Barva střevíců může kontrastovat s oděvem, avšak kabelka by měla mít stejnou barvu jako střevíce. Zdůrazňuji "měla by mít," neboť není pravidlo bez výjimky, jinak vám ale tato rozumná zásada usnadní rozhodování. Když tedy obujete červené lodičky, vezměte si červenou kabelku. To neznamená, že si musím ke každým botám koupit kabelku! Boty a kabelku dostatečně spojuje podobná barva a materiál.

Soulad oděvu a obuvi

Sladit jednotlivé součásti oděvu je jedna věc a obléknout se vhodně pro určitou příležitost je věc druhá. Kupříkladu zelené páskové střevíce a světlezelená hedvábná kabelka pošitá korálky se spolu báječně shodnou a vypadají svěže - ale do kanceláře, kam chodí kolegové odění do obleků a kostýmků, jaksi nezapadnou. Věřte, že když přijde na odívání, nejlepším rádcem je zdravý rozum. 

Zářivé až křiklavě vybarvené boty nepatří do zaměstnání a na slavnostní či vážné události, což platí rovněž o vzorovaných botách a kožených polobotkách ve stylu tenisek.

Co je či není nemravné?

Oděvní protokol nediktuje pouze barvu, nýbrž i typ a tvar obuvi. Navzdory jistému uvolnění v oděvní oblasti se pravidla o volné špičce a volné patě, coby " nemravné záležitosti," nezměnila. Teoreticky se tedy nesluší nosit pantofle odhalující patu k business kostýmu. Rovněž lodičky s volnou špičkou a vzadu s páskem podle tradičných konvencí ukazují příliš mnoho kůže. 

Nicméně lodičky, které nejsou příliš vykrojené, přijímají i ti nejpřísnější strážci morálky. V neposlední řadě velmi záleží na tom, jak reprezentativní jsou vaše chodidla. Koneckonců i v příjímání novinek obuvní tvorby, které neustále překračují meze, by měl vítězit zdravý rozum. Chcete-li nosit půvabné pantofllíčky do kanceláře, budiž: bariéry se vytvářejí proto, aby byly bořeny, ale když už to děláte, zachovejte si styl.

Reklama

Související články

Sofistikovaný business vzhled i bez obleku

Zejména mladí muži se v rostoucím počtu přesouvají od tradičních obleků k jejich moderním verzím, které nezůstávají pouze u základní tmavomodré či šedé...

Muž si nesmí nechat vousy přerůst přes hlavu

Je až zarážející jakým majoritním způsobem se u mužů podílí úprava vousů na jejich dobrém zařazení a upraveném vzhledu. Je to téměř symbol duševního zdraví....

Obuv prozrazuje, co se ukrývá v hlavě

Dokonalý vzhled, a to nejen pro business, začíná slušivým upraveným účesem a zcela logicky končí pěknými a vyčištěnými botami, vhodnými pro danou příležitost....

Výběr článků

Načítám