Hlavní obsah

Topolánek nepovažuje ženy za znevýhodněné, vysloužil si pískot

Novinky, Kariéra

Ženy nejsou podle premiéra Mirka Topolánka (ODS) v české společnosti znevýhodněnou skupinou. Při pondělním zahájení Roku rovných příležitostí řekl, že ženy nejsou znevýhodněné, menšiny by se podle něj měly asimilovat. Zástupci 27 neziskových organizací a akademických institucí se proti jeho slovům ostře ohradili. V protestní nótě protestní nóty vyzývají vládu k vysvětlení postoje k rovným příležitostem. Výroky premiéra a hodnoty, k nimž se ČR zavázala při vstupu do EU, jsou prý totiž v rozporu.

Článek

Podle Topolánka je mateřství a těhotenství výsadou žen, která je činí apriorně odlišné od mužů, a staví je tak logicky do jiného postavení na trhu práce. "Je to přirozené, je to logické, je to zdravé," řekl v pondělí 2. dubna Topolánek v pražském divadle Archa při slavnostním zahájení kampaně Evropský rok rovných příležitostí pro všechny.

 "Žena se může svobodně rozhodnout děti nemít a pak jsem přesvědčen, že má stejné příležitosti uplatnění jako muž," řekl Topolánek. Pokud se žena chce věnovat mateřské roli, pak podle něj nepotřebuje, aby se jí zákon snažil srovnat s mužem. Naopak potřebuje pružný pracovní trh, který jí pomůže sehnat zaměstnání za výhodných podmínek.

"Zárukou rovnosti příležitostí není žádná dobře míněná snaha narovnat nenarovnatelné, žádná pozitivní diskriminace. Pozitivní diskriminace to zní asi stejně jako příjemný výprask," řekl mimo jiné v projevu, na který někteří účastníci slavnostní akce reagovali nesouhlasnými poznámkami a v závěru i pískotem.

Aktivisté s ním ovšem zásadně nesouhlasí. Den po výrocích premiéra proto vznikla protestní nóta, v níž poukazují na statistická data, dokazující, že ženy jsou za stejnou práci placeny méně než muži, odvětví jako zdravotnictví nebo školství, v nichž ženy převládají, jsou finančně podhodnocena a ženy mají obecně sníženou možnost postupu na vyšší příčky vedení. Bezplatnou konzultaci na téma diskriminace žen na trhu práce premiéru Topolánkovi nabízí sdružení Gender Studies. Z jeho výroků je prý zřejmé, že o problematice není dostatečně informován.

Za českou ženskou lobby nótu podpořily například Asociace podnikatelek a manažerek, Český helsinský výbor, Český svaz žen, Hnutí za aktivní mateřství, Slovo 21 - ženská romská skupina Manushe nebo Unie katolických žen. Vedle nich nótu podepsali například Genderové informační centrum NORA, Gender centrum při brněnské Masarykově univerzitě nebo gitA - genderová informační a tisková agentura.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám