Hlavní obsah

Obuv prozrazuje, co se ukrývá v hlavě

Novinky, Filip Žilka, Kariéra

Dokonalý vzhled, a to nejen pro business, začíná slušivým upraveným účesem a zcela logicky končí pěknými a vyčištěnými botami, vhodnými pro danou příležitost. Přirozeně záleží také na všem, co se nachází mezi oběma vrcholovými body. Proto si pamatujte, že o co větší převahu má v celku oděv, o to důležitější roli hraje hlava a chodidla, i když jsou v menšině. Každá žena ví, jak "den úděsných vlasů" dokáže zničit sebekrásnější šaty, ale totéž platí o obuvi, takže stojí za to věnovat jí zvláštní pozornost.

Článek

Zatímco účes příliš často neměníme, obuv lze měnit denně, ba i několikrát za den. Zvolíme-li to pravé ořechové, pak obuv naladí náš cekový vzhled na správnou notu. 

Společenské postavení

Jen velmi málo žen bere nakupování obuvi jako nutné zlo a příšernou otravu. A najde se ještě méně těch, které jsou zcela imunní proti magické přitažlivosti lodiček, jež každou promění v božskou bytost. Přiznejme, že v křehkých střevíčkách nelze běhat po ulicích, ale na tom vůbec nesejde. Kdo by odolal divukrásným sakdálkům na jehlách, i když pravděpodobně skončí v zadním rohu skříně, protože se zkrátka nedají nosit?

Jak se zdá, obuv není pouze předmětem praktického využití. Ve starověkém Římě obuté nohy označovaly svobodného člověka, jelikož otroci museli chodit bosí. A zmám je i erotická symbolika obuvi - střevíce bývaly kdysi znakem panenství nevěsty. Kromě záruky pohodlí, tepla a sucha, tedy plní střevíce i všemožné další úlohy. 

Střevíce s volnou patou

Tento typ střevíců v zásadě netvoří zvláštní kategorii, jelikož je obdobou klasických lodiček. Od základního vzoru se liší tím, že postrádá opatek, který nahrazuje pásek kolem kotníku.

Zjevně malý rozdíl mezi konvenčními uzavřenými a křehčími páskovými lodičkami otevřel zcela nové stylistické rozměry: z větší části odhalené chodidlo sem vnáší erotický prvek, aniž celek působí příliš troufale, jelikož partie prstů zůstává zahalená. Elegantní lodičky s volnou patou představují ideál pro večerní zábavu, ale pokud v zaměstnání nepanuje přísný oděvní protokol, mohou se nosit také do kanceláře. 

Lodičky

Teprve v 18. dostaly lodičky tlustší podrážku a pevné podpatky, takže se daly nosit venku. Dříve byly spojovány téměř výhradně s prostředím u šlechtických dvorů. Odtud pramení jejich určení do práce a k reprezentaci. Uzavřenou patou a špičkou opravdu nezkazíte nikdy nic. Je to 100% business botička. Jehly (vysoké podpatky) jsou samozřejmě vhodné i pro dámu, ovšem jen pokud chce poukázat na svoji erotickou stránku!!!

Baletky, balerínky

Už název jasně odhaluje původ plochých tradičních střevíců založených na baletních špičkovkách. Kožené vzory, ideální pro volný čas, se považují rovněž za sportovní obuv, zatímco sametové nebo hedvábné modely vás provedou i galavečerem. Kupodivu velmi zřídka je ženy obouvají do práce. 

Pokud se vám líbí čistý hladký styl, nepřecházejte k vysokým podpatkům: trh nabízí varianty balerínek s nízkým podpatkem, které vyhlížejí jako elegantní lodičky.

Reklama

Související články

Sofistikovaný business vzhled i bez obleku

Zejména mladí muži se v rostoucím počtu přesouvají od tradičních obleků k jejich moderním verzím, které nezůstávají pouze u základní tmavomodré či šedé...

Výběr článků

Načítám