Hlavní obsah

Z Brna se stává české Sillicon Valley

Novinky, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během posledního desetiletí se v Brně a okolí zásadně zvýšila koncentrace zahraničních investorů. Dynamický růst technologických parků v lokalitě svědčí o tom, že tento trend rozhodně nestagnuje. Investoři do Brna ovšem nesměřují pouze výrobu. Proto v Brně najdete servisní, vývojová a technologická centra firem jako jsou IBM, IQA, Symbol Technologies, AMI Semiconductor Czech, Honeywell nebo Tescan.

Článek

Firmy do Brna umisťují i velmi specializované týmy vývojových pracovníků, kteří z jihu Moravy pracují na vývoji nových technologií pro celý zbytek světa. Pro Českou republiku je tento stav více než dobrou vizitkou. Svědčí totiž o tom, že zahraniční společnosti se nebojí toho, že by se jim nepodařilo v ČR získat dostatek kvalifikovaných odborníků.

"Z Brna se stává české Sillicon Valley," konstatuje Tomáš Hruda, generální ředitel agentury pro podporu podnikání a investic CzechInvest. "Díky kvalitním univerzitám patří Brno k městům s nejvyšší podílem vysokoškoláků na obyvatele. Právě dobře připravení odborníci jsou to hlavní, co investoři hledají." V servisních a technických centrech naleznou zajímavé uplatnění nejen zkušení profesionálové ale mladí a kvalifikovaní absolventi.

"Řada států musí čelit odlivu expertů do zahraničí, takže projekty, které udrží špičkové české odborníky doma a zároveň do ČR nasají moderní know-how, patří z našeho pohledu mezi ty nejcennější. Zejména vývojová střediska jsou životně závislá na kvalitách v nich zaměstnaných odborníků, a to z nich navíc dělá stabilní investice, které jsou prakticky imunní vůči přesunům za levnější pracovní silou,"komentuje Hruda.

Příkladem brněnské "vývojové líhně" je například Integrované vývojové centrum (IDC) již zmíněné společnosti Honeywell, které je součástí celosvětového uskupení Honeywell Technology Solution Lab. "Brněnské technologické centrum společnosti Honeywell patří mezi největší vývojová střediska v České republice. Firma byla zároveň jednou z prvních, která podobný projekt do ČR umístila," doplňuje Hruda.

Tuto skutečnost potvrzuje i Jaroslav Doležal z firmy Honeywell: "Projekt se svým rozsahem a zaměřením na hi-tech technologie řadí k nejvýznamnějším inovačním projektům na území ČR. Ve spolupráci se špičkovými odborníky po celém světe se v IDC věnujeme náročným vývojovým projektům ve třech hlavních oblastech - letectví a avionika, automotive - turbo technologie, automatizace a řídicí systémy."

Podle zveřejněných informací nalezlo od roku 2003 v IDC zaměstnání téměř 400 vývojových pracovníků z řad absolventů a zájemců o technické a technologické obory s praxí. V letošním roce firma plánuje obsadit více než 150 dalších pozic v oblasti vývoje.

Obrovským rozmachem prošla také administrativní centra. Během pár let vznikl Brno business Park u Ústředního hřbitova a Spilberk Office Centre na Heršpické ulici. Další rozmach se očekává v souvislosti s ujasněním polohy nového nádraží.

Dohromady se jedná o prostavěné miliardy korun stovky zaplněných pracovních míst. Jen v průběhu loňského roku přišlo ze zahraničí deset společností, které dohromady plánují vytvořit téměř 2500 nových pracovních míst.

Reklama

Související články

Automobilka Hyundai zahájila nábor 3 500 lidí

Zřejmě největší náborová akce moderní české ekonomiky začala. Korejská automobilka Hyundai dnes zahájila přijímání 3500 zaměstnanců pro svou továrnu...

Výběr článků

Načítám