Hlavní obsah

Vliv slunečních brýlí na dovednost člověka

Novinky, Filip Žilka, Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S prvními slunečními paprsky se na ulicích objevily i první sluneční brýle. Za volanty automobilů je možno spatřit přimhouřené oči řidičů snažících se odhadnout, co se to před nimi vlastně děje, přičemž navíc jejich pozornost rozptylují kolemjdoucí chodkyně v jarních a letních úborech, na kterých se látkou opravdu neplýtvalo. Na to, jak nakoupit vhodné sluneční brýle a jaké všechny funkce lze očekávat od těchto módních doplňků, se podíváme v dnešním článku.

Článek

Je až s podivem, do kolika atypických zrakových situací dokáže slunce člověka přivést. Sluneční brýle už dávno nesplňují pouze esteticko praktickou funkci filtrů UV záření, ale rozšiřují možnosti zrakové pomůcky v extrémních situacích, jako je například jízda autem proti slunci nebo neustále střídání prostředí vysokého jasu s prostředím jasu nízkého. 

Jak vybrat sluneční brýle

Existuje několik cest kterými se můžeme při nákupu slunečních obrub vydat. Nejdůležitější je si uvědomit k jakým účelům chceme brýle používat. Na ledovci jsou jiné nároky na korekční brýlové čočky než v případě jízdy autem nebo při prostém bloumání městem. V prvé řadě je důležité oko chránit před vniknutím paprsků a poté řešit další zrakové problémy, mezi které patří lesklá vozovka, nekontrastní vidění  nebo zhoršené viditelné podmínky v mlze.

Bez čeho se neobejdeme

>Brýle by měly oko prakticky zakrýt a nemělo by docházet ani k odrazu světla od zadní plochy čočky.  100% UV-A i UV-B filtr je dnes již samozřejmostí. Upozorňuji na to, že malá oválná nálepka která hrdě hlásá tento fakt, ještě nezaručuje kvalitní ochranu. U levných slunečních brýlí sice naměříme 100% uv filtr, ale ten se projevuje pouze při průchodu paprsku ze předu a nepočítá se schopností světla šířit se všemi směry.

Další opomíjeným kritériem je optická kvalita korekčních čoček daných brýlí. Optická čistota a stabilita prostředí čočky, musí být po celém povrchu čočky stabilní aby nevykazovala optické chyby zobrazení. Situace u levných stánkových brýlí je v tomto směru přirovnatelná k laserové operaci zraku v nesterilním prostředí.

Zručnost bez dobrého vidění je jako brzdy bez ABS

>Důležitým faktorem ovlivňujícím dobré kontrastní vidění na silnici je volba barvy brýlových čoček. Ta je ideální hnědožlutá. Schopnost zkontrastnění červené, zelené a oranžové barvy má přímý vliv na zvýraznění prostorového vidění a to i za situace, kdy sluníčko nesvítí.

Oproti této vlastnosti skládání barev má modrá barva zcela opačný vliv - nikdy neřiďte v modrých slunečních brýlích! Poslední nespornou důležitost má kontrola zraku na malé refrakční vady. To jsou odchylky, které se  běžně neprojevují. Ovšem při snížení světelného toku do oka, což znamená i při nasazení slunečních brýlí, se projevují s větší razancí. Nositel brýlí má pocit, že nevidí tak ostře.

Další velmi důležitou funkcí brýlové sluneční čočky je polarizace. Ta má za úkol odstranit všechny vodorovně odražené paprsky. Prakticky odstraní všechny lesklé plochy. Jízda na mokré vozovce nebo proti slunci je tak daleko bezpečnější.

Reklama

Související články

Sofistikovaný business vzhled i bez obleku

Zejména mladí muži se v rostoucím počtu přesouvají od tradičních obleků k jejich moderním verzím, které nezůstávají pouze u základní tmavomodré či šedé...

Výběr článků

Načítám