Hlavní obsah

Rostliny v kanceláři zvyšují produktivitu práce

Novinky, Kariéra

Průzkumy dokazují, že rostliny mají velmi výrazný vliv na kvalitu pracovního prostředí a tím i na výkonnost jedinců, kteří se v tomto prostředí pohybují. Pomáhají nejen zlepšovat interiérové mikroklima, ale pomáhají i odbourat pocit sterility pracovního prostředí. Pozitivním působením rostlin na lidskou psychiku i fyzickou kondici se dlouhodobě zabývá mezinárodní iniciativa Plants for people.

Článek

Výzkumy této iniciativy měřitelně prokazují, že u zaměstnanců firem, které mají kanceláře vybaveny dostatečným množstvím flóry, se projevuje zásadně nižší výskyt bolestí hlavy, nervových poruch vyvolaných stresem a chorob oběhového ústrojí.

Příkladem může být studie, během níž byl dvěma skupinám programátorů průběžně měřen puls, krevní tlak a další fyziologické indikátory stresu. Oba týmy pracovaly na stejných úkolech a přestože zpočátku byly jejich výkony relativně vyrovnané,  ve skupině pracující v prostředí s rostlinami byl návrat ke klidovým hodnotám mnohem rychlejší. Kromě toho se této skupině zvýšila schopnost koncentrace a tím i produktivita práce o více než 10 %.

Rostliny totiž pomáhají snižovat množství škodlivých látek vyskytujících se ve vzduchu a zvyšují jeho vlhkost. Podobné služby poskytují sice i přístroje na čištění vzduchu, rostliny proti nim ale mají řadu výhod. Jsou ekologičtější, působí pozitivně na emocionální vnímání pracovního prostředí, jsou zcela nehlučné, nejsou poruchové a především - jsou mnohem levnější a snáze dostupné.

Zájemci o případné další studie na toto téma si je mohou vyhledat na webu iniciativy na adrese http://www.plants-for-people.org/.

Reklama

Související články

Dostává vás stres ve velkém?

Nestíhám, nestačím... Současný hektický životní styl přispívá k tomu, že velká část lidí v produktivním věku žije prakticky v permanentním stresu. Rychle vstát...

Výběr článků

Načítám