Hlavní obsah

Siesta pro zdraví i zvýšení výkonu

Novinky, stk, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Určitě se vám už několikrát stalo, že jste strnule hleděli na rozmazanou plochu monitoru počítače a chtělo se vám hrozně spát. Ale překonali jste se a pokračovali v práci, protože v zaměstnání se přece nespí. Alespoň ne u nás. Některé národy si ale odpolední siestu bez jakýchkoliv výčitek dopřávají. A lékaři s nimi souhlasí, podle nich je totiž odpolední únava, mezi 13 a 15 hodinou normální, takže odpolední odpočinek je organismu prospěšný.

Článek

Pokud cítíte, že na vás "leze" spaní a nechcete klimbat u monitoru počítače, přerušte práci a dopřejte si alespoň chvilkovou relaxaci. Uvařte si třeba kávu nebo čaj, projděte se po kanceláři, pozalévejte kytky, pokochejte se pohledem z okna.

Pánové si mohou například na chvíli povolit kravatu, rozepnout knoflíčky u manžet a u krku, dámy si mohou zout lodičky a dopřát svým nohám trochu odpočinku. Pokud se vám podaří na chvíli úplně vypnout a oprostit se alespoň na pár minut od všech "pracovních" myšlenek, uvidíte, že vám to jen prospěje. 

Odpolední únava je způsobena "vnitřními hodinami" organismu, který si chce odpočinout. A hodně zemí se podle toho zařídilo a siesta je pro ně naprosto přirozená věc. V Řecku, Itálii, španělsky či portugalsky mluvících zemích jsou v době siesty zavřeny restaurace, úřady i banky. Lze namítnout, že obyvatelé těchto zemí se siestou brání úmornému vedru, jenže teploty kolem 30°C už nejsou vzácností ani v naší republice, takže by zde své opodstatnění našla. 

Jednalo by se de facto jen o znovuzavedení siesty, protože v minulosti se v českých zemích dodržovala. Po průmyslové revoluci se ale zrušila, takže v současnosti si zaměstnanci musí vystačit s relaxací. Přestože existují výzkumy, které dokazují, že člověk, jemuž byla siesta dopřána, je mnohem výkonnější a méně chybující než jeho kolega, který se bez ní musel obejít. 

Ale možná se blýská na lepší časy - siesta se už totiž objevila v některých německých úřadech a od našich západních sousedů jejich agendu velmi často přebíráme.

Reklama

Související články

Lékaři doporučují: Naučte se lenošit!

Je hodně lidí, kteří nedokáží vypnout, musí neustále něco dělat, v práci zůstávají dobrovolně do noci a není pro ně nic nenormálního strávit v zaměstnání celý...

Výběr článků

Načítám