Hlavní obsah

Přesčasy - více práce, více peněz, méně zdraví

Novinky, stk, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Workholici by v práci nejraději i spali. Pokud jim šéf nařídí, aby zůstali v práci přesčas, jsou v podstatě šťastní. Kupodivu ale existují i lidé, kteří přesčasy rádi nemají. Nicméně někdy se prostě zakázky nestíhají a klienti jsou čím dál nervóznější, takže vedení nařídí svým zaměstnancům práci přesčas. Zákoník povoluje maximálně 8 hodin týdně a celkem 150 hodin ročně. S prací nad tento rámec musí zaměstnanec nejdříve souhlasit . A souhlasit skutečně musí, jinak po něm nelze přesčas požadovat.

Článek

Za dobu práce přesčas má zaměstnanec nárok buď na peníze navíc nebo na náhradní volno. V případě peněz je to klasická hodinová mzda a příplatek nejméně 25% průměrného výdělku. V případě, že se dohodl se zaměstnavatelem na náhradním volnu, musí mu ho zaměstnavatel poskytnout nejpozději do 3 kalendářních měsíců po odpracování přesčasu. Pokud ne, náleží pracovníkovi výše zmíněný příplatek.

Zákonem stanovené hranice přesčasů rozhodně nejsou samoúčelné, naopak mají zaměstnancům pomoci. Bez jejich omezování by se totiž mohlo stát, že zaměstnanec by se po podepsání pracovní smlouvy ocitl v "otrokářském" systému, kde by byl šéfem neustále nucen k práci navíc.

Ani pro vedení firem by nebyl tento model bez omezení  ideální -  časem by se snižovala jejich celková produktivita, protože ač jsou zaměstnanci v práci déle, jejich výkonnost klesá. A neodpočinou-li si alespoň 8 hodin, efektivita jejich práce bude stále nižší. Takže pokud jakožto šéf firmy shledáte, že se bez přesčasů svých zaměstnanců už neobejdete, uvědomte si, že to nemusí být ani tak jejich neschopností nebo návalem objednávek, jako spíš chybami ve vašem plánování.

Omezování přesčasové práce je navíc prospěšné i psychice. Naruší-li se totiž ideální model 8 hodin práce, 8 hodin spánku a 8 hodin relaxace, doplatí na to zdravý životní styl. Člověk je pak v daleko menší psychické pohodě a nejen, že podává menší pracovní výkon, ale je náchylnější k nejrůznějším onemocněním.

Podtrženo, sečteno - žádné peníze nestojí za to, abyste pracovali "od nevidím do nevidím" a ničili si tak zdraví. Čas od času to ovšem rozhodně nikomu neublíží.

Reklama

Související články

Naučte se říkat NE!

Pokud tohle slůvko nepatří do vašeho slovníku, tak vás s největší pravděpodobností kolegové milují, protože se nemusí bát, že byste snad odmítli, když...

Výběr článků

Načítám