Hlavní obsah

Nový animovaný film upozorňuje na rovnost pohlaví

ČTK, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Film složený z deseti animovaných příběhů, popisujících život a vztahy žen a mužů, představil 28. února v kině Mat tým jeho tvůrců. Asi dvacetiminutový snímek získají školy či neziskové organizace. V budoucnu by se mohl objevit také v kinech jako předfilm. Organizátoři projektu si od filmu slibují rozpoutání debaty o rovných příležitostech, napříkald na poli práce a kariéry, kde jsou rozdíly mezi muži a ženami často velmi zásadní.

Článek

 Desítku krátkých filmů vytvořilo sedm studentek a jeden student Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze. 

Jednotlivé příběhy popisují s nadsázkou například konkurz do zaměstnání, kdy sice uchazečka má lepší předpoklady, ale práci dostane bezdětný méně schopný muž. Jiný příběh srovnává výkony fotbalistů s výkonem matky malého dítěte. Další ukazuje, jak žena a muž začínají společně pracovat v pekárně. Zatímco ona stále jen peče housky, on postupuje, stává se šéfem a nakonec si užívá se sekretářkou.

Podle producentky Zuzany Bukovinské film nechce situaci řešit, ale má ji jen popsat. "Byla to pro nás výzva. Ve škole se sice dělají cvičení, toto byl pro nás ale průnik do jiného světa. Ukázalo se, že o tématu nikdo moc neuvažuje. Chtěli jsme vymyslet něco, co by nebylo zaměřeno proti mužům," řekla Bukovinská.

Nakonec přiznává i to, že ve filmu mužský pohled trochu chybí. Studenti se totiž do projektu nechtěli zapojit, nakonec se odhodlal jediný. Někteří prý považovali téma za "feministické" a nechtěli se k němu připojit.

Snímek hned po své premiéře vyvolal v zaplněném sále kina Mat diskusi. Zatímco ženám se kreslené příběhy většinou líbily a pobavily je, muži vždy nadšeni nebyli. "Je to tak trochu 'ženy ženám'. Jako muže mě to neoslovilo vůbec," řekl jeden z diváků.

Film vznikl zatím v 300 kopiích. Zájemci ho mohou získat zdarma. Informace najdou na stránkách www.obcanskainspirace.cz.

Na problematiku rovných příležitostí upozorňovaly již loni tři takzvané "genderové pohádky", které nechala vytvořit organizace Gender Studies. Princezna si v nich musela poradit s drakem, černokněžníkem a obrem, bez její pomoci by se princové neobešli.

Reklama

Související články

Jdou v ČR děti a kariéra dohromady?

Téměř 50% lidí v ČR je přesvědčeno o tom, že kariéra a děti nejdou dohromady, protože dle jejich názoru je podpora mladých rodičů u nás na nízké úrovni a pokud...

Výběr článků

Načítám