Hlavní obsah

Lékaři doporučují: Naučte se lenošit!

Novinky, stk, Kariéra

Je hodně lidí, kteří nedokáží vypnout, musí neustále něco dělat, v práci zůstávají dobrovolně do noci a není pro ně nic nenormálního strávit v zaměstnání celý víkend. Ranní úprk do práce, odbytá nebo žádná snídaně, oběd i večeře. A mezi tím jen pracovní schůzky, urgentní telefonáty, podpisy smluv. Takový člověk nedokáže odpočívat, díky čemuž mu hrozí reálné nebezpečí "vyhoření" nebo psychického zhroucení. Přitom prevence je snadná - naučit se lenošit.

Článek

Přestože je nutné pracovat na svém sebezdokonalování, nikdo po vás nemůže vyžadovat, abyste tak činili bez nároku na odpočinek. Takže když si řeknete, že dnes budete lenošit, nikdo vám to nemůže vyčítat, není to nic zavrženíhodného. Takže si klidně bloumejte po bytě, povalujte se s knížkou, mlsejte, podřimujte a nemyslete na nic - zasloužíte si to.

Je ale velmi pravděpodobné, že vám tento požehnaný stav asi dlouho nevydrží. Bohužel pro nás nejsme totiž příslušníky tzv. "přírodních národů", které relaxují zíráním do ohně nebo mořského příboje. Jestli si chcete lenošení patřičně užít a nebýt otrávení, že nemáte co dělat, musíte svůj letargický stav občas proložit nějakou tou mentální aktivitou.

Samozřejmě si musíte dát pozor, ať se z vás nestane lenoch na plný úvazek. Takoví lidé většinou rezignují na vše, jen přežívají ze dne na den. S lidmi tohoto typu si možná báječně popovídáte u šálku kávy, protože mají přehled, co se stalo v posledním díle toho či onoho seriálu, která celebrita má průšvih apod., ale žádné pořádné činnosti se od nich nedočkáte.  Sledování televize a nejrůznějšího bulváru je totiž jejich jedinou prací, bránící je před pocitem nesnesitelné nudy nebo dokonce viny z toho, že nic nedělají.

I u lenošení totiž platí, že nic se nemá přehánět. Je třeba si toto příjemné umění nejdříve osvojit a naučit se vychutnávat každičké drobné potěšení, jež vám život skýtá. Uvolněná kravata, rozepnuté knoflíčky u manžet, u límce a k tomu vyzuté boty, to je přece příjemná věc. A doplníte-li to šálkem voňavé kávy nebo smíte-li, kapkou něčeho ostřejšího, zážitek bude dokonalý.

Nezapomeňte - občas prostě přepněte do úsporného režimu a pěkně si to užijte. Děláte to pro své zdraví.

Reklama

Související články

Dostává vás stres ve velkém?

Nestíhám, nestačím... Současný hektický životní styl přispívá k tomu, že velká část lidí v produktivním věku žije prakticky v permanentním stresu. Rychle vstát...

Výběr článků

Načítám