Hlavní obsah

ČR by měla patřit mezi bohaté země. Svědčí o tom ale i vaše mzda?

Novinky, stk, Kariéra

Podle statistik Světové banky patří Česká republika mezi 13 procent nejbohatších zemí světa. Nejbohatší jsou podle studie lidé v Evropské unii, USA, Japonsku nebo Spojených arabských emirátech. Nejchudší naopak v Africe, Jižní Americe nebo Asii, kde si lidé leckdy nevydělají ani jeden americký dolar denně. Takže i ti obyvatelé ČR, kteří jsou ve statistikách zahrnuti do kolonky "chudí," tedy vydělávající méně než deset tisíc korun měsíčně, jsou na tom lépe než přes 5 miliard lidí.

Článek

Z čehož plyne, že obyvatelé ČR by se měli, alespoň podle všech ukazatelů, cítit jako občané bohaté světové velmoci. Podle statistik jsou totiž materiální podmínky lidí v České republice stále lepší, HDP roste, stejně jako průměrná měsíční mzda, která se v loňském roce pohybovala kolem 20 000 Kč. Nicméně, statistiky o rostoucích příjmech obyvatel ČR jsou jedna věc a realita druhá.

Průměrnou nebo vyšší mzdou se totiž může pochlubit jen zhruba třetina obyvatelstva, zbytek o ní může pouze snít. Jako již tradičně jsou na tom nejlépe zaměstnanci finančních institucí, jejichž průměrná měsíční mzda se pohybuje kolem 40 000 Kč, nejhůře jsou na tom pracovníci ve zdravotní a sociální oblasti.

Průzkumy agentur ukazují, že problémy s penězi má zhruba 60 procent obyvatel ČR. Sedm procent dotazovaných přiznalo, že má velmi vážné finanční starosti. Většina domácností své příjmy vydá jen základní životní potřeby a na koníčky, na zdravou výživu nebo spoření může dát peníze z rodinného rozpočtu jen necelých 50 procent obyvatelstva. To, že největší finanční problémy mají lidé s nízkým vzděláním, nezaměstnaní, důchodci a ženy na mateřské dovolené zřejmě nikoho příliš nepřekvapí.

Češi v současnosti dostávají za svou práci zhruba čtyřikrát méně než Rakušané. Pokud by rostly mzdy i nadále stejným tempem, jako doposud, úrovně dnešního rakouského průměrného platu by se český zaměstnanec dočkal za zhruba 30 let.

Reklama

Související články

Utajování výše mzdy

Tajení výše výdělku je trendem, který svým zaměstnancům nařizuje čím dál tím více firem. Aby tomuto ne vždy pozitivnímu jevu firmy zabránily, vkládají...

Vzdělání, které příjmy přihání

Jak je v titulku článku s nadsázkou naznačeno, vzdělání je z hlediska kariéry zlatý důl. V dnešní době se každou chvíli vynoří nějaká technická inovace,...

Výběr článků

Načítám