Hlavní obsah

Jdou v ČR děti a kariéra dohromady?

Novinky, stk, Kariéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 50% lidí v ČR je přesvědčeno o tom, že kariéra a děti nejdou dohromady, protože dle jejich názoru je podpora mladých rodičů u nás na nízké úrovni a pokud chce jeden z partnerů postupovat v kariérním žebříčku, musí ten druhý ustoupit. Zbytek respondentů si myslí, že při troše organizačního talentu se dá v klidu zvládnout jak kariéra, tak rodina.

Článek

Otázku, zda dát přednost dítěti před kariérou řeší hlavně mladé ženy. Největší šanci získat dobrou pozici v zaměstnání mají totiž ženy mezi dvacítkou a třicítkou. Do třiceti ještě většina z nich nemá děti a jejich šance jsou tak srovnatelné s těmi mužskými. Později však už přichází starost o děti a ony odcházejí na mateřskou.

Mužů, kteří by na mateřskou dovolenou odešli místo nich, je opravdu velmi málo. Takže zatímco oni plynule pokračují ve svém kariérním růstu, ženy poté, co děti vyrostou, často na budování své kariéry rezignují, případně začínají úplně znovu.

Budování kariéry mají, na rozdíl od podnikatelské sféry, o něco snadnější ženy zaměstnané v nepodnikatelském prostředí. Tam mají mnohem více šancí k uplatnění a kariéra zde má plynulejší průběh. Příčinou jsou jednak nižší platy, které činí toto prostředí pro muže méně atraktivní a také to, že se zde podporuje plynulost kariéry a dává se přednost starším a zkušenějším zaměstnancům.

Přestože by se mohlo zdát, že mladé ženy upřednostňují kariéru, výzkum uskutečněný před třemi lety na Fakultě sociálních studií MU v Brně, ukázal opak. Většina z dotazovaných studentek by zůstala s dítětem doma alespoň dva roky nebo déle, polovina z této skupiny respondentek by se ale již v průběhu mateřské dovolené pokoušela věnovat své profesi alespoň na zkrácený úvazek. Ačkoli má tedy pro ženy vysokoškolačky profese velký význam, z výsledků je patrné, že na vrcholu žebříčku jejich hodnot je dítě i za cenu přerušení jejich profesní kariéry.

Pesimistické předpovědi, že Česká republika bude za pár let zemí důchodců, právě kvůli upřednostňování kariéry před dětmi, se tak, doufejme, nenaplní.

Reklama

Výběr článků

Načítám