Hlavní obsah

Na severu Moravy je málo práce pro mladé kuchaře, chybí technici

Novinky, stk

Největší potíže s hledáním práce mají v Moravskoslezském kraji mladí lidé vyučení jako kuchaři, číšníci a prodavači. Uchazečů o zaměstnání v těchto oborech je příliš hodně a nástupní plat se pohybuje kolem 8000 korun, tedy na hranici minimální mzdy. Naopak čerstvě vyučení odborníci ve strojírenských profesích, kteří si hned po škole mohou vydělat až dvojnásobek této částky, na trhu práce chybějí.

Článek

Vyplývá to z analýzy ostravského úřadu práce zveřejněné v rámci projektu ForTech a vyjádření šéfů velkých severomoravských firem.

Nezaměstnaných absolventů škol postupně ubývá. Zatímco před čtyřmi lety jich bylo v evidenci moravskoslezských úřadů práce kolem 16.000, dnes se jejich počet snížil přibližně o 10.000 a tvoří 7,1 procenta nezaměstnaných. Na nižším počtu absolventů bez práce se kromě oživení průmyslu podílely také změny v metodice výpočtů, upozornili odborníci z úřadu práce.

"Lidi u nás nepracují v tak hezkém prostředí, jako třeba prodavači nebo kuchaři, na druhou stranu ale mají dlouhodobou jistotu práce a lepší výdělky," řekl novinářům šéf strojírenského holdingu Vítkovice Jan Světlík. V jeho firmách se v posledních měsících zvyšují výdělky lidí například na počítačově řízených obráběcích strojích až na 40.000 korun. Vítkovice nyní marně hledají desítky svářečů, obráběčů a dalších specialistů, do tří let bude holding potřebovat stovky lidí v těchto profesích.

S nedostatkem lidí v technických profesích se potýká také významný výrobce součástek pro automobilový průmysl Visteon Autopal z Nového Jičína. "Do jednoho z provozů jsme letos potřebovali 26 techniků. Zatím se nám tento stav nepodařilo naplnit, i když výběrovým řízením prošly dvě stovky zájemců," řekl Jiří Tomíček z managementu firmy. Největším nedostatkem uchazečů je podle něj malá chuť do práce a špatná jazyková vybavenost.

Nízká aktivita lidí a jejich neschopnost domluvit se anglicky jsou problémem taky u firmy ASUS Czech z tchajwanské skupiny ASUSTek COMPUTER INC., která aktuálně shání téměř 150 techniků. Firma potřebuje hlavně specialisty v oboru elektro se znalostí angličtiny. Její šéfové se shodují se svými kolegy z jiných společností, že absolventi českých středních i vysokých škol nemají požadované jazykové znalosti, a často dokonce ani potřebné základy.

Hlavním cílem projektu ForTech je vrátit společenskou prestiž technickým profesím, a tím zvýšit zájem mladých lidí o studium technických oborů. Součástí projektu, který připravují Agentura pro regionální rozvoj a Moravskoslezský kraj, je také komunikační kampaň, která by měla odbourat bariéru u rodičů a motivovat mladé lidi, aby šli studovat technické obory. V kraji je již nyní akutní nedostatek některých technických profesí a s příchodem investorů budou chybět další stovky kvalifikovaných pracovníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám