Hlavní obsah

Podoba košile pravého gentlemana - část druhá

Novinky, Filip Žilka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V dnešním článku rozšíříme své znalosti ve správném stylingu košile a kravaty. Podíváme se na rukávy a ponoříme se hlouběji do problematiky límců. Tedy, vysvětlíme si co znamená to, pokud límec dobře sedí a jaký k němu zvolit vhodný uzel kravaty...

Článek

Vhodná délka rukávu je odvislá od typu košile. Máme-li košili s manžetovými knoflíčky, mimochodem dnes považovanou spíše za velmi obřadní košili, volíme délku rukávu tak, aby zakrývala zápěstí a končila u kořene palce. Zdůrazňuji, že rukáv saka v kombinaci s manžetovou košilí je asi o jeden až dva centimetry kratší než rukáv košile.

Délka rukávu této košile se nesmí změnit ani při ohnutí paže. Manžeta musí být tak úzká, aby nesklouzla. Sako vybrané k takovéto košili nelze nosit s jiným typem košile. Délka rukávu klasické košile lícuje s délkou rukávu saka, jehož délka rovněž končí u kořene palce.

Límeček a kravata

> Špičky dobře střiženého límečku se dotýkají náprsenky a nikdy se při otočení hlavy ani nepohnou. Do této pozice se dostanou uzlem na kravatě. Dle límečku volíme patřičný uzel a kravatu. Kdo nosí malé a úzké límečky, nemůže si nikdy uvázat těžkou žakárovou kravatu s širokým uzlem. Kravata nikdy nezvedá špičky límečků. Uzel na kravatě musí sedět přesně v trojúhleníku mezi oběma stranami límečku. Uvazujeme ho v horní části trojúhelníku tak, aby neklouzal dolů!

Límeček a klopy saka

> Klopy saka se mají těsně dotýkat vnějšího okraje límečku a jeho špiček. Pouze tak docílíme harmonie mezi liniemi límečku, košile, kravaty a klop. Ležatý límeček je nejelegantnější, protože jeho vnější okraj překrývají i klopy špatně střižených sak. Jestliže u saka se správně střiženým límcem není vzadu límeček košile vidět, je límeček košile příliš nízký. U nízkého límečku se často stává, že kravata vzadu vyčnívá, což je naprosto nepřípustné. Když je límeček košile správně široký, nikdy ho vzadu sako nepřekryje.

Ta správná kravata

>> Zásadní kritérium správné kravaty se nedá bohužel znázornit ani popsat, je totiž rozpoznatelné po hmatu. Hedvábnou kravatu je potřeba trochu promnout, zda se nemačká. Kvalitní kravata je zpravidla sešívaná z dílů a švy se dají mezi jednotlivými díly poznat.

Délka kravaty končí těsně nad sponou pásku! Nejlepší je vázat kravatu vzpřímeně před zrcadlem. Vyloučíme chybu, které vznikají při kontrole délky při předklonu. Je důležité uvědomit si, že kravata je mistrovské krejčovské dílo, které dokáže i z obyčejné košile udělat neobyčejný zážitek. Poukazuje na vaši individualitu a jedinečnost, proto chcete-li opravdu zapůsobit, je důležité vybírat z kolekcí, které jsou limitované nebo v nejlepším případě, vyráběné solitérně...

Reklama

Výběr článků

Načítám