Hlavní obsah

Krvavá neděle v Iráku si vyžádala třicet obětí

– BAGDÁD

Nejméně 34 osob zahynulo v neděli v Iráku při pumových atentátech a útocích vzbouřenců. Nejtragičtější následky měly pumové útoky v Bagdádu a v Mahmúdíji. Každý si vyžádal deset mrtvých. Čtyři své příslušníky také ztratila americká armáda.

Článek

Nejméně deset mrtvých a 25 zraněných si vyžádala exploze automobilu naloženého výbušninou před mešitou ve východní části Bagdádu. Také ve městě Mahmúdíja jižně od metropole přišlo při explozi o život nejméně deset lidí, když nálož nastražená v automobilu explodovala na rušné ulici poblíž tržnice. Dalších dvacet osob bylo zraněno.

V severoiráckém Mosúlu neznámí útočníci zabili sedm stavebních dělníků a tři další zranili. "Právě skončili práce na poškozené policejní stanici a dělníci se vraceli domů, když jejich auto přepadla ozbrojená skupina a postříleli je," uvedl americký důstojník. 

Tři lidi cestující v minibusu zabila v Bagdádu nálož a čtyři lidé zahynuli v minibusu v Bákubě, když na něj začali střílet ozbrojení muži.

Dalším útokům zabránila razie v Jusúfii, kde se podařilo zabít pět vzbouřenců, z nichž tři měli na sobě vesty s náložemi.

Řada mrtvých jsou oběti sektářského násilí, jehož konec je v nedohlednu. Šíité, sunnité a Kurdové se ani čtyři měsíce po volbách nejsou schopni dohodnout na osobě premiéra. Kvůli tomu byla odložena i pondělní, zatím teprve druhá schůze parlamentu. Sunnité a Kurdové nechtějí, aby v premiérském křesle zůstal Ibrahím Džaafarí, ten se však odmítá postu vzdát a šíité zatím nesouhlasili s žádným kandidátem navrženým Kurdy a sunnity.

Reklama

Výběr článků

Načítám