Hlavní obsah

Británie soudí vojáka, který odmítl sloužit v Iráku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ve Velké Británii začal v úterý proces s vojenským lékařem u královského letectva Malcolmem Kendallem-Smithem, který odmítl sloužit v irácké válce. Sedmatřicetiletý poručík ji považuje za nezákonnou.

Článek

Kendall-Smith v úvodu procesu potvrdil, že se cítí nevinen a nepřijímá obžalobu, podle které "odmítl uposlechnout právoplatného rozkazu". Toho se měl dopustit tím, že v roce 2005 nenastoupil do přípravy pro další cestu do Iráku.

Jeho obhájce David Perry zdůraznil, že důstojník podal písemnou demisi vojenskému letectvu 4. května 2005, ještě před obdržením rozkazů, které jsou předmětem procesu. Armáda se odvolává na platné řády, podle kterých může důstojník letectva opustit armádu a přestat plnit rozkazy až 12 měsíců po výpovědi.

Obžalovaný má vyznamenání za Afghánistán a Irák

Poručík Kendall-Smith při předběžných slyšeních u soudu vysvětlil, že podle něj britsko-americký útok na Irák nebyl právně podložen, a on se tedy odmítl podílet na válečných zločinech a nechtěl riskovat, že by musel porušovat mezinárodní dohody o zacházení s vězni, kdyby jako lékař musel dohlížet na výslechy.

Obžalovaný je přidělen k letecké základně Kinloss ve Skotsku. Byl vyznamenán za své předchozí působení v Afghánistánu a Iráku, kde byl v posledních letech již dvakrát a kam se potřetí odmítl vrátit. Proces má trvat tři dny. Jaký případný trest mu hrozí, zdroje neuvedly.

V Iráku nyní působí na 8000 britských vojáků. Nejméně 103 Britů přišlo od zahájení války v březnu 2003 o život.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám