Hlavní obsah

USA jsou ochotny pozvat do Iráku správce OSN

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

V upravené, třetí verzi návrhu rezoluce na zrušení hospodářských sankcí proti Iráku jsou USA ochotny přiznat zvláštnímu zástupci OSN v této zemi nezávislou správní pravomoc a prodloužit program Ropa za potraviny o šest měsíců. Německý expert na otázky OSN Andreas Zumach však tvrdí, že rezoluce je stále výsměchem zásadám mezinárodního práva.

Článek

Spojené státy spolu s Británií návrh rezoluce předložily v pondělí 15 členským státům Rady bezpečnosti OSN.

Již třetí americký návrh rezoluce nadále ponechává kontrolu nad využíváním irácké ropy USA a Británii až do ustavení mezinárodně uznávané vlády. Podle diplomatů návrh umožňuje oběma zemím rozhodovat, kolik ropy bude Irák prodávat, za jakou cenu a které společnosti ji budou kupovat.

Upravený návrh rovněž stanoví, že USA si podrží roli okupační mocnosti do ustavení nové irácké vlády. V původním znění rezoluce navrhovala roční okupační mandát s možností prodloužení, pokud RB OSN nerozhodne jinak. Kritici tohoto bodu upozorňovali, že Spojené státy mají v radě právo veta a mohly by jakýkoli pokus o ukončení okupačního mandátu vetovat.

Ropa za potraviny poběží ještě půl roku

Třetí verze návrhu rezoluce také otevírá dveře možnému návratu zbrojních inspektorů OSN do Iráku - i když ne v blízké budoucnosti.

Program ropa za potraviny, na němž jsou závislé dvě třetiny Iráčanů, bude postupně zrušen do šesti měsíců, a ne do původně navrhovaných čtyř. Tento krok vychází vstříc obavám, aby na příliš rychlé zrušení programu nedoplatili Iráčané a také umožňuje Rusku a Francii ukončit své kontrakty v rámci tohoto programu.

Hlasování zřejmě ve středu

Americký velvyslanec při OSN John Negroponte před zasedáním Rady bezpečnosti OSN novinářům v pondělí řekl, že Washington chce předložit návrh k hlasování ve středu a mít ho schválený do konce týdne. Naznačil, že nynější úpravy jsou nejzazším bodem, kam mohou Spojené státy zajít.

Zatím není jasné, zda se kritici amerického postupu spokojí s navrhovanou rolí OSN v Iráku. Výhrady vyjadřují Francie a Rusko, ale ani jeden z obou států, které se spolu s Německem stavěly proti americké intervenci v Iráku, nenaznačil, že bude návrh rezoluce vetovat.

Expert na OSN: výsměch mezinárodnímu právu

Americký návrh nové rezoluce RB OSN k Iráku je i ve své přepracované verzi stále výsměchem zásadám mezinárodního práva, napsal německý expert na otázky OSN Andreas Zumach v příspěvku pro dnešní vydání berlínského listu Tageszeitung.

Přijetí rezoluce by znamenalo, že OSN se stane "fíkovým listem" pro neomezenou nadvládu USA a Velké Británie v Iráku. Zřízení navrhované funkce zvláštního pověřence generálního tajemníka OSN by mělo skutečnou situaci pouze maskovat, protože pověřenec nemá mít ve skutečnosti žádné rozhodovací kompetence, uvádí Zumach.

Poukazuje na to, že podle návrhu rezoluce mají mít rozhodující slovo a plnou kontrolu nad všemi relevantními oblastmi poválečné obnovy, vytvářením politického zřízení v Iráku i využíváním ropných rezerv země právě USA a Velká Británie. Německý expert se v této souvislosti pozastavuje nad tím, že navzdory jasnému rozporu s principy mezinárodního práva tentokrát nepřichází žádné jednoznačné odmítnutí návrhu ze strany Francie, Ruska a Německa.

Reklama

Související články

USA chtějí zrušit sankce vůči Iráku

Ke zrušení ekonomických sankcí vůči Iráku vyzvaly OSN ve středu Spojené státy. Sankce brání v nákupu irácké ropy nad rámec programu OSN "Ropa za potraviny",...

Výběr článků

Načítám