Hlavní obsah

Husajn chce být souzen sám, spolupracovníky očistil

– BAGDÁD

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn ve středu u soudu přiznal, že nařídil soud nad osobami, které byly podezřelé z pokusu o atentát proti němu v roce 1982. Přiznal rovněž, že rozhodl o konfiskaci pozemků odsouzených, avšak trval na tom, že tato rozhodnutí nebyla zločinem. Dodal, že sám odpovídá za akce režimu a nikdo jiný za ně nemůže být viněn.

Článek

Husajn navrhl, aby bylo propuštěno ostatních sedm osob, které stojí před soudem v téže kauze spolu s ním, a aby byl souzen sám. "Hlava státu je zde. Suďte ji a nechte ostatní jít, není mým zvykem schovávat se ostatní, nebudu říkat, že je zodpovědný někdo jiný jen proto, že se věci změnily," řekl v emotivním vystoupení na závěr 14. stání v kauze Dudžajl.

Husajn však hned vinu popřel: "Kde je zločin? Je zločin předvést před soud člověka, který střílel na hlavu státu? Dostal jsem se do palby automatických zbraní. Před mýma očima létaly kulky, Bůh mne zachránil."

Během dne žalobce předložil dokumenty, které jasně říkají, že Husajn byl zodpovědný za popravy a zabavení majetku. Husajn přiznal, že podepsal rozkazy ke zboření domů odsouzených. Z dokumentů plyne, že čtyři lidé byli popraveni omylem a dva omylem propuštěni. Proces bude pokračovat 12. března.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám