Hlavní obsah

Při bombových atentátech zemřelo 27 Iráčanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Nejméně 27 osob zahynulo ve středu v Bagdádu při další vlně pumových útoků. V rozpětí hodiny vybuchly tři nálože. Nejtragičtější následky měla exploze u kontrolního stanoviště, která zabila nejméně dvacet lidí a čtyřicet jich zranila. V Iráku už během vlny násilností po útoku na šíitskou svatyni v Sámaře přišlo o život 379 lidí a 458 jich bylo zraněno.

Článek

Vzrůstají obavy, že násilí může přerůst v občanskou válku. "Právě teď jsem ve velmi napjaté situaci," uvedl americký generál Michael Myers před armádní komisí v americkém Senátu ve Washingtonu. "Další případné násilí, která by bylo podporováno al-Kajdá v Iráku, by mělo zřetelný vliv na situaci v Iráku," dodal.

Útok na policejné konvoj u Tikrítu

Nejméně dva policisté byli zabiti, čtyři zraněni a deset dalších odvlečeno při středečním útoku na policejní konvoj pěti policejních mikrobusů asi 70 kilometrů severně od Tikrítu, kam se zhruba 50 policistů vracelo z výcvikového kurzu v kurdské Sulajmáníji.

Jednomu vozu se podařilo uniknout a jeho řidič přivezl v prostříleném, zakrváceném mikrobusu do nemocnice v Tikrítu dva mrtvé a čtyři zraněné policisty. Přeživší vypověděli, že útočníci odjeli z místa s jedním mikrobusem, v němž odvlekli deset jejich kolegů.

Atentáty v Bagdádu

První bomba explodovala nedaleko centrálního náměstí At-Tahrír při průjezdu policejní hlídky. Místo policistů ale zasáhla civilisty, z nichž tři usmrtila a 15 zranila.

Necelou hodinu poté vybuchly nálože v autě zaparkovaném v šíitské čtvrti Amín poblíž ředitelství dopravní policie.Právě tam přišlo o o život 20 osob. 

Další nálož vybuchla v autě na východním předměstí. Poškodila nejbližší obchody a domy, nikoho ale nezranila.

Minometný útok s bilancí tří mrtvých hlásí úřady z Mahmúdíje, která leží jižně od Bagdádu.

Přesto je středa méně krvavá než úterý, kdy zahynulo na 70 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám