Hlavní obsah

V Bagdádu rozmístili vojáky, v noci trvá zákaz vycházení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Irácké ministerstvo obrany rozmístilo v pondělí do bagdádských ulic vojáky na obrněných transportérech, kteří mají rozkaz zadržet jakoukoli ozbrojenou osobu. V ulicích pomáhají policistům. V Bagdádu a dalších třech okolních provinciích přitom byl v pondělí zrušen denní zákaz vycházení, noční od 20:00 do 6:00 dál trvá. I přesto útoky pokračují.

Článek

V metropoli v pondělí při minometném útoku zahynuli čtyři lidé a 16 osob bylo zraněno. Ministerstvo vnitra oznámilo, že se podařilo zatknout společníka vůdce irácké al-Kajdá abú Músy Zarkávího.

Bezpečnostní opatření byla přijata po středečním atentátu na šíitskou svatyni v Sámaře. Podle ministerstva obrany iráčtí vojáci od té doby zabili 35 "teroristů". Zatčeno bylo téměř 500 lidí. Podle nejnovější zprávy je mezi nimi Zarkávího spolubojovník abú Farúk Súrí a dalších pět jeho druhů. Dostali se do rukou speciální protipovstalecké jednotky ministerstva vnitra.

Navzdory zákazu vycházení však i o víkendu pokračovalo v zemi násilí. Vražedná palba do šíitské oblasti metropole si v neděli vyžádala patnáct lidských životů a při dalších střetech v zemi zahynulo dalších patnáct lidí včetně tří amerických vojáků. Vzbouřenci opět napadli šíitskou mešitu, tentokrát v Basře, budova byla poškozena, ale nikdo nebyl zabit.

Irák hledá cestu z krize

Vlna násilí, která následovala po útoku na šíitský chrám v Sámaře, přivedla Irák na pokraj občanské války. Po útoku šíité obsadili sunnitské mešity. V pátek byl v Bagdádu a ve třech nejbližších provincích celodenní zákaz vycházení.

Sunnitští politici v pondělí oznámili, že jsou připraveni znovu začít jednat o vstupu do vlády, ale jen za podmínky, že šíité vyklidí sunnitské mešity, které obsadili po středečním útoku. "Situace je napjatá. Doufáme, že se do dvou dnů zlepší a že jednání budou obnovena," řekl agentuře AP Adnan Dulajmí ze sunnitské koalice Národní fronta shody.

V neděli se významní sunnitští duchovní domluvili s jednou z hlavních šíitských milicí na spolupráci, aby se zabránilo dalším sektářským útokům a země se nedostala na pokraj hrozící občanské války.

Sunnité po násilnostech, z nichž viní šíitské milice, bojkotovali politická jednání. Připojili se k nim až v neděli. Iráčtí politici se zatím na složení příštího kabinetu nedohodli, i když od voleb už uplynuly dva měsíce.

Husajn ukončil hladovku

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn držel ve vězení 11 dní protestní hladovku, ale ze zdravotních důvodů ji ukončil. V pondělí to uvedl šéf Husajnova týmu obhájců Chalíl Dulajmí. V úterý bude pokračovat proces se Saddámem Husajnem a dalšími sedmi prominenty bývalého režimu třináctým stáním.

"Protestní hladovku, kterou držel 11 dní, ukončil na naši žádost. Zhubl o čtyři až pět kilogramů, ale daří se mu dobře," řekl Dulajmí, který se Saddámem Husajnem v neděli hovořil sedm hodin.

Že zahájili hladovku, oznámili Husajn a někteří další obžalovaní na předchozím stání 14. února. Opakovali, že neuznávají legitimitu soudu. Jejich obhájci žádali výměnu předsedajícího kurdského soudce, kterého považují za podjatého, neboť se členové jeho rodiny stali oběťmi protikurdských akcí.

V případu Dudžajl je Husajn s dalšími souzen za represe proti obyvatelům této vesnice, kde se na něj pokusili spáchat atentát. Při odvetných opatřeních zemřelo na 150 osob.

Dulajmí se minulého stání neúčastnil. Nyní se nyní vrátil z ciziny do Iráku a žádal o odročení úterního jednání kvůli špatné bezpečnostní situaci.

Reklama

Související články

Soud se Saddámem odročili na čtvrtek

Deváté stání procesu s bývalým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem a dalšími sedmi osobami se přesouvá na čvrtek. Z osmi obžalovaných se ve středu dostavili...

Výběr článků

Načítám