Hlavní obsah

Bomba zabíjela na iráckém autobusovém nádraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD

Nálož nastražená v automobilu vybouchla v neděli na autobusovém nádraží v iráckém městě Hilla jižně od Bagdádu. Podle informací policie usmrtila nejméně pět lidí a aspoň tři zranila. Další incident se odehrál v Basře, kde nálož vybuchla poblíž šíitské mešity. V Bagdádu zahynuli při výbuchu nálože na silnici dva američtí vojáci.

Článek

Nálož explodovala v minibusu na nádraží, které bylo plné lidí. Podle svědků do vozu nastoupil muž s taškou, hned zase vystoupil bez zavazadla a za chvíli vůz výbuchl. Hilla leží v oblasti u hlavního města, kde jsou útoky povstalců časté.

V Iráku také panuje napětí mezi šíity a sunnity, které vyvolal středeční útok na šíitskou svatyni v Sámaře. [celá zpráva] Následující vlna odvetných násilností si už vyžádala téměř 200 obětí.

Hilla je převážně šíitské město, ale vesnice kolem jsou sunnitské. Ve městě došlo před rokem k nejkrvavějšímu útoku teroristické sítě al-Kajdá v Iráku. Při sebevražedném atentátu tu tehdy zahynulo 125 lidí.

V Basře možná šlo o atentát na Muktadu Sadra

Výbuch u mešity v Basře způsobil několik lehčích zranění. Nastal krátce potom, co tam radikální šíitský duchovní Muktada Sadr vystoupil na veřejném shromáždění.

Sadr se kvůli násilí vrátil do Iráku předčasně z cesty po Blízkém východě. Podle médií se jeho stoupenci podíleli na odvetných útocích proti sunnitům.

V Bagdádu, kde je zakázán pohyb automobilů, byl v neděli relativní klid. V západní části města však povstalci odpálili bombu ve chvíli, kdy tudy projížděl vůz americké armády. Jeden voják zahynul na místě, další po převozu do vojenské nemocnice. 

Irák se snaží zabránit občanské válce

K útoku došlo i přes to, že šíitští a sunnitští duchovní v sobotu společně zakázali útoky na věřící i na mešity.

Ministr obrany Saadún Dulajmí dal najevo, že je ochoten nebezpečí občanské války zabránit i tak, že pošle tanky do ulic. "Jsme připraveni zaplnit ulice obrněnými vozidly," řekl.

:: klikněte na obrázek pro větší verzi

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám