Hlavní obsah

V Iráku zemřelo už sto britských vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN/BASRA

V úterý zabila exploze příslušníka britské 7. obrněné divize v jihoirácké provincii Basra. Při výbuchu byli další tři lidé zraněni. Podle sdělení britského ministerstva obrany byl voják stým britským příslušníkem armády, který v Iráku od zahájení války v roce 2003 nalezl smrt.

Článek

Další Brit zemřel v pondělí ráno, když se jeho hlídka dostala pod nepřátelskou palbu v provincii Majsán.

Britský ministr obrany John Reid vyjádřil "hlubokou lítost". Britské ztráty jsou však mnohem menší než americké. Armáda Spojených států amerických ztratila v Iráku více než 2200 vojáků. I irácké ztráty jsou mnohem vyšší.

Většina z 8000 tisíc britských vojáků slouží na šíitském jihu Iráku, který je klidnější, protože šíité byli za vlády Saddáma Husajna utlačováni. Podle odborníků se však stává i jih nebezpečnější, protože v posledních osmi devíti měsících jsou nálože na silnicích mnohem nebezpečnější a četnější.

Británie už oznámila, že letos začne část svých vojáků z Iráku stahovat. Británie výrazně posílí své jednotky nasazené v Afghánistánu. NATO míní v této zemi posílit svůj kontingent o 6000 vojáků. V Afghánistánu jsou v posledních měsících mnohem aktivnější příslušníci svrženého hnutí Tálibán. Cílem je také snížit množství produkovaných drog.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám