Hlavní obsah

Předseda soudu s Husajnem složil svou funkci

– BAGDÁD

Irácký soudce Rizgar Muhammad Amín, který předsedá procesu s bývalým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem, trvá na své rezignaci. Hlavní žalobce soudu v pondělí oznámil, že se nepodařilo Amína přesvědčit, aby proces řídil až do konce. Příštího slyšení u soudu se 24. ledna už nezúčastní, jeho místo zaujme jeho zástupce z pětičlenné poroty.

Článek

"Soudce Amín se tohoto stání již zcela jistě nezúčastní. Místo něho bude soudu předsedat Saíd Hamaší," řekl žalobce Džafaar Musáví. Nový soudce bude jmenován později, pokud bude Amín i nadále trvat na odchodu.

Amín rezignoval minulý týden, avšak vláda jeho odstoupení nepřijala. Vyslala za ním do kurdské Sulajmáníje vyjednávače, kteří se ale vrátili s nepořízenou.

Mluvčí soudu prohlásil, že Amína k rezignaci vedly osobní důvody. Amín je sice nespecifikoval, ale dal najevo, že ho vláda i některé šíitské skupiny obviňují, že se k Saddámovi chová příliš benevolentně. Vláda si prý přeje, aby proces postupoval rychleji. Podle mluvčího soudu vláda nečiní na Amína nátlak, jak to tvrdí některá média. "Vláda se nikdy nevměšuje do soudních záležitostí," řekl.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám