Hlavní obsah

Němečtí agenti pomáhali v Iráku Američanům

Právo, DPA, kov
BERLÍN

Německá tajná služba (BND) měla za války v Iráku v Bagdádu agenty, kteří pomáhali Američanům v bojových akcích. Tato čtvrteční informace německé televize ARD vyvolala v zemi okamžitě mohutný skandál.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Ministr zahraničí Karl-Walter Steinmeier (SPD) totiž fakt, že dva muži z BND skutečně působili ve zmíněné době v irácké metropoli, potvrdil. Vyloučil ale "aktivní podporu bojových akcí".

Také mluvčí BND Philip Lechtape potvrdil válečnou přítomnost agentů. Podle něj "oba v rámci úkolů tajné služby shromažďovali a vyhodnocovali zprávy a předávali je vládě, jež jen takto mohla být objektivně informována o průběhu války a jejích následcích... Cílem bylo chránit lidské životy, a pokud BND hlásila nějaké údaje o místech, pak o těch, která neměla být bombardována. To se dělo ve spolupráci se státy, jež nevedly válku," prohlásil.

Agenti jednali za zády vlády

Reagoval tím na informaci bývalého nejmenovaného činitele Pentagonu, který ARD řekl, že přes německé vládní NE válce proti Saddámovi se na úrovni tajných služeb spolupracovalo "včetně informací o možných cílech bombových útoků". Němci prý například vyslídili v dubnu 2003 místo, kde se měl tehdy ukrývat Saddám. Krátce poté Američané podezřelou budovu ve čtvrti Mansúr vybombardovali. Zničili při tom dva obytné bloky, kde zahynulo nejméně 12 civilistů. Jiný americký zdroj ARD řekl, že "práce Němců byla pro toto bombardování velmi důležitá".

Mluvčí BND poskytnutí "informací o možných cílech" od německých agentů výslovně dementoval.

Exministr zahraničí Joschka Fischer (Zelení) dal nad zprávou najevo zděšení: "Obvinění vznesená proti BND znám jen z médií a je třeba je rychle prověřit. Nic jsem o tom tehdy nevěděl," řekl včera podle webu týdeníku Der Spiegel a dodal, že podle něj byli agenti v Bagdádu jen při vypuknutí války.

ARD své informace shrnula tak, že zatímco Schröderova rudo-zelená vláda byla veřejně proti válce, agenti BND aktivně spolupracovali s americkou vojenskou rozvědkou DIA. Obdobné informace přinesl včera i list Süddeutsche Zeitung (SZ) pod titulkem BND pomáhala Američanům v irácké válce.

ARD sdělila, že po stažení všech německých diplomatů z Bagdádu 17. března 2003, tři dny před zahájením útoku, dva muži BND zůstali ve městě kryti jako diplomaté. Uchýlili se na francouzskou ambasádu a odtud zpravodajsky svou centrálu informovali o situaci.

BND je jednou ze tří německých tajných služeb vedle Úřadu na ochranu ústavy a vojenské kontrarozvědky. Je podřízena kancléřskému úřadu, má na 5800 příslušníků a její roční rozpočet se odhaduje na 350 mil. eur (asi 10 mld. Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám