Hlavní obsah

Interpol vydal mezinárodní zatykač na teroristu Zarkávího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LYON

Mezinárodní organizace kriminální policie (Interpol) vydala mezinárodní zatykač na šéfa odbočky teroristické sítě Al-Káida v Iráku Abú Músu Zarkávího. Ve středu to oznámila organizace ze svého sídla ve francouzském Lyonu.

Článek

O zatykač požádalo Alžírsko v rámci vyšetřování únosu a vraždy dvou svých diplomatů v Iráku letos v červenci, upřesnil Interpol v prohlášení. Dodal, že po Zarkávím také již nějakou dobu samostatně pátrají USA, Jordánsko a Irák.

Zatykače Interpolu se rozesílají policiím všech 184 členských zemí organizace, aby se zapojily do hledání a případného zadržení a vydání obviněného jiné členské zemi, kde by měl být souzen.

Nejhledanější osoba v Iráku

Devětatřicetiletý Zarkáví pochází z Jordánska, kde byl za teroristickou činnost odsouzen v nepřítomnosti už ke dvěma trestům smrti. [celá zpráva] V Iráku je nejhledanější osobou a na jeho dopadení Spojené státy vypsaly odměnu 25 miliónů dolarů. Jeho organizace se přihlásila k řadě krvavých atentátů proti iráckým a americkým cílům po pádu režimu Saddáma Husajna.

Interpol vznikl v roce 1923 za účelem výměny informací o mezinárodně působících zločincích i o trestné činnosti a teroristických akcích v členských zemích. Bývalé Československo patřilo k zakládajícím členům, ale v roce 1952 vystoupilo a zpět se zapojilo až v roce 1990. Česko je členem od svého vzniku v roce 1993.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám