Hlavní obsah

Řím obvinil vojáka USA ze zabití italského agenta

ŘÍM/BAGDÁD

Americký voják, který v březnu zastřelil v Iráku agenta italské tajné služby Nicolu Calipariho, byl ve čtvrtek římským státním zastupitelstvím obviněn z "úmyslného zabití". Calipari byl zastřelen u Bagdádu, když vezl na letiště novinářku Giulianu Sgrenovou, kterou krátce předtím propustili na svobodu iráčtí únosci.

Článek

Případ vyšetřovali Američané i Italové, dospěli však k rozdílným závěrům. Spojené státy ve své zprávě označily smrt italského agenta za "tragickou nehodu" a doporučili nezahajovat s americkými vojáky disciplinární řízení. Italové Američany ze smrti agenta viní.

Sgrenová je přesvědčena, že terčem byla ona, protože získala v Iráku materiály, které ukazovaly, že americká armáda při dobývání Fallúdži použila nepovolené zprávě, zejména bílý fosfor. Mezinárodní konvence zakazují používat bílý fosfor pro jiné účely než pro osvětlení bojiště.

Husajn opakoval, že ho Američané mučili

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn před soudem v Bagdádu ve čtvrtek zopakoval obvinění, že byl ve vězení, kde ho střeží Američané, bit a mučen. Bílý dům ve středu tato tvrzení kategoricky popřel. "My nelžeme, Bílý dům, to jsou lháři. Lhali, když tvrdili, že Irák má zbraně hromadného ničení. Lžou i teď, když tvrdí, že jsem nebyl ve vězení bit," řekl irácký exprezident.

Údajné jizvy po mučení americkými strážci však soudu odmítl ukázat ve středu i ve čtvrtek.

Mluvčí vlády Sean McCormack řekl, že Saddámova obvinění o mučení jsou "velkou ironií". "Podívejte se, on byl postaven před tento soud, ale to, kam by se měla upřít pozornost, jsou důkazy lidí, z nichž byly utvořeny oběti."

Blair přiletěl do Iráku

Britský premiér Tony Blair, který ve čtvrtek překvapivě přicestoval do irácké Basry, sdělil že vojáci Spojeného království budou z Iráku staženi, jakmile budou moci bezpečnostní úkoly převzít místní vojsko a policie:  "Snažíme se pomoci této zemi. Jediný způsob, jak to učinit, je zajistit Iráku bezpečnost v době, kdy se cvičí irácká armáda. Pak budeme eventuálně moci naše jednotky odvolat."

Velitel amerických sil George Casey Blairovi řekl, že irácké jednotky budou schopny už od léta některé oblasti zabezpečit ze 75 procent.

Londýn už dříve dal najevo, že stahování by mohlo začít příští rok, avšak stejně jako Washington je podmiňuje připraveností irácké armády.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám