Hlavní obsah

Teroristé zveřejnili záběry zabití uneseného Američana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA

Video zachycující zabití amerického bezpečnostního poradce Ronalda Schulze zveřejnila v pondělí na videu teroristická Islámská armáda v Iráku. Předala je televizi Al-Arabíja. O jeho smrti informovala už 8. prosince s tím, že video bude zveřejněno později.

Článek

Na krátké videosekvenci je vidět, jak jeden z ozbrojenců několikrát vystřelí z automatické pušky zezadu do hlavy muže, který s páskou na očích klečí před ním. Oběti však není vidět do obličeje. V další části záznamu je Schulz vidět ještě živý. Ukázán je i jeho průkaz totožnosti.

Podle první zprávy  z 8. prosince byl Schulz zabit, protože americká vláda nesplnila požadavky únosců, mezi nimiž byla žádost o vyplacení kompenzací Iráčanům, kteří utrpěli ztráty při amerických vojenských operacích. "Po vypršení ultimáta bylo zabito americké prase, poradce iráckého ministerstva výstavby," uvádělo se v první informaci. [celá zpráva]

Poradce byl unesen v kolem 5. prosince. Americké vláda dostala 48 hodin na splnění požadavků. [celá zpráva] Smrt Schulze už dříve potvrdila.

Skupina Islámská armáda v Iráku loni usmrtila italského novináře Enza Baldoniho a přihlásila se k únosu dvou francouzských novinářů Christiana Chesnota a Georgese Malbrunota, kteří byli po čtyřech měsících propuštěni.

Další unesení

V Iráku jsou v současné době podle agentury DPA pohřešování čtyři američtí občané. Je mezi nimi Tom Fox (54), který pracoval americký pracovních pro kanadskou humanitární organizaci Christian Peacemaker. Unesen byl 26. listopadu spolu se svými kolegy, britským profesorem Normanem Kemberem (74) a Kanaďany Jamesem Loneyem (41) a Harmeetem Singhem Soodenen (32) . Drží je skupina Meče pravdy a několikrát již hrozila jejich smrtí, pokud nebudou propuštěni všichni vězni z iráckých věznic.

V neděli byla propuštěna německé archeoložka Suzanne Osthofová, která byla v rukou únosců několik týdnů,. V pondělí byl propuštěn její irácký řidič. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám