Hlavní obsah

Před iráckými volbami byl zastřelen šéf sunnitských Arabů

RAMÁDÍ

Významný představitel sunnitských Arabů v Iráku Muzhil Dulami, předseda Svobodné pokrokové strany, který kandidoval v parlamentních volbách, naplánovaných na 15. prosinec, byl v úterý zastřelen v Ramádí. Zabit byl ve chvíli, kdy mluvil na předvolebním mítinku. Svědci sdělili, že na něj zahájili neznámí útočníci palbu z okoloprojíždějícího automobilu.

Článek

Střelba zranila i tři z jeho tělesných strážců.

Totožnost útočníků není známá. Dulami v posledních dnech několikrát opakoval, že je mu z různých stran vyhrožováno, a to i od lidí spojených se současnou vládou. V té mají většinu šíité a Kurdové. Sunnitští kandidáti jsou častými terči útoků.

V pondělí večer Dulami vyzýval Iráčany, aby se účastnili voleb. Radikální sunnitské skupiny, které jsou silně aktivní i v Ramádí, však chtějí volby bojkotovat.

Volby se konají v Iráku 15. prosince. V pondělí však už volili lidé v nemocnicí, vězni a vojáci ve vojenských táborech. V úterý volí Iráčané žijící v zahraničí. Nejvíce je jich v Jemenu. Iráčané žijící v České republice jedou volit buď o Vídně nebo do Berlína. Česká republika pro ně připravila dva autobusy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám