Hlavní obsah

Husajn odmítl přijít před soud, poslal ho do pekla

BAGDÁD/TIKRÍT

Saddám Husajn se ve středu odmítl dostavit před soud. Bojkotem soudu pohrozil už v úterý večer. Bývalý irácký prezident se podle agentury Reuters radí se svými obhájci. Soudce se snaží zajistit Husajnovu přítomnost, i když proces může pokračovat i bez něj.

Článek

Bývalý irácký prezident Saddám Husajn už v úterý pohrozil, že bude bojkotovat proces, ve kterém je souzen. Na soudce v úterý večer křičel: "Nevrátím se, už nepřijdu před váš nespravedlivý soud! Jděte do pekla!"

Husjan si stěžoval, že soud předvolává obžalované bez ohledu na to, jak jsou vyčerpaní, i na nejrůznější vězeňské nedostatky. Obhájci žádali v úterý odklad, neboť se chtěli sejít se hlavním soudcem. Ten jim nevyhověl a na středu předvolal další dva svědky.

Irácký právník Bassem al-Khalili řekl, že soud může pokračovat navzdory tomu, že Husajn nebude chtít před něj chodit. Obžalovaní nemusejí být přítomni, stačí, když přijdou jejich obhájci.

Ozbrojenci přepadli nemocnici

Dvě desítky ozbrojených mužů z jedné povstalecké skupiny ve středu ráno zaútočily na nemocnici v severoiráckém Kirkúku a osvobodily jednoho svého zadržovaného člena. Podle agentury AFP se tento muž podílel na přípravě atentátu na soudce Rada Džuhího, který zasedá v porotě v procesu s bývalým diktátorem Saddámem Husajnem.

"Skupina asi dvou desítek ozbrojenců vnikla do budovy. Osvobodili zadržovaného, když předtím spustili palbu na policisty strážící jeho pokoj. Tři z nich byli zabiti a šest zraněno," řekl důstojník zodpovědný za ostrahu nemocnice v Kirkúku.

Zadržený byl členem islamistické buňky napojené na teroristickou síť al-Kajdá, která měla v plánu tento týden zavraždit soudce Rada Džuhího, jenž zasedá v porotě soudící v Bagdádu Saddáma Husajna. Policii se podařilo buňku v Kirkúku rozbít v sobotu.

Muže postřelila policie, když ho s dalšími členy skupiny v sobotu zatýkala. Těch bylo podle různých zprav osm až jedenáct. Umístěn byl v místnosti ve druhém patře nemocnice, kde ho střežili policisté.

Synovec Husajna odsouzen na 21 rok

Na 21 let byl odsouzen v Bagdádu synovec Saddáma Husajna za ilegální přechody hranic a nedovolené ozbrojování. Ajmán Zabáví byl zadržel loni v květnu ve svém domě v Husajnově rodišti v Tikrítu. Podle USA hrál klíčovou roli v podpoře povstalců v Iráku.

Reklama

Související články

Proces se Saddámem Husajnem byl opět odročen

Proces s bývalým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem, který začal 19. října, byl opět odročen - na 5. prosince. Soud chce obhajobě umožnit najít zástupce...

Svědek v Husajnově kauze popisoval mučení

Po týdenní přestávce začal v pondělí v Bagdádu proces s bývalým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem a sedmi jeho spoluobžalovanými kvůli masakru v Dudžailu...

Výběr článků

Načítám