Hlavní obsah

Svědek v Husajnově kauze popisoval mučení

BAGDÁD

Po týdenní přestávce začal v pondělí v Bagdádu proces s bývalým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem a sedmi jeho spoluobžalovanými kvůli masakru v Dudžailu z roku 1982. Obžalovaní si měli najít nové obhájce, protože dva byli zavražděni a jeden utekl. Jeden ze svědků popisoval mučení za Husajnova režimu.

Článek

Osmatřicetiletý svědek Ahmad Hasan řekl, že v bagdádském sídle tajné služby, kam byl s celou rodinou po pokusu o útok na Saddáma v Dudžailu v roce 1982 odvezen, viděl drtič na lidské maso. Jeho otec byl přinucen přihlížet, když Ahmadův bratr dostával elektrické šoky.

Iráckou tajnou službu tenkrát vedl Saddámův nevlastní bratr Barzán Ibráhím Tikrítí, který je mezi obžalovanými. Hasanovu výpověď přerušoval výkřiky: "To je lež." "Přísahám při Bohu, že jsem procházel kolem jedné místnosti a viděl jsem z jednoho drtiče kapat krev. Pod ním byly lidské vlasy. Mému bratrovi dávali elektrické šoky a náš sedmasedmdesátiletý otec se na to musel dívat. Jednoho muže tam střelili do nohy, z dalších se stali invalidé, protože jim zlomili ruce a nohy," vypověděl Ahmad, jemuž bylo v době výslechů 15 let.

Ve věznici prý pak strávil s bratrem čtyři roky. Byli sice v sousedních celách, ale nesměli se vidět. Hasan řekl, že v den útoku viděl Barzána v Dudžailu. Měl prý červené kovbojské boty, džínsy a odstřelovací pušku. Saddám, který po atentátu hovořil s obyvateli Dudžailu, se prý na Hasana obrátil a ptal se ho, jestli ví, s kým mluví. Hasan odpověděl, že se Saddámem, načež prezident uchopil popelník a uhodil jím chlapce do hlavy. Saddám se v této fázi výpovědi smál.

Dva obhájci zavražděni

Z původního třináctičlenného týmu obhájců byli už dva advokáti zavražděni a jeden uprchl ze strachu o život z Iráku. K obhájcům, které vede irácký advokát Chalíl Dulajmí, přibyli jako konzultanti bývalí ministři spravedlnosti USA a Kataru Ramsey Clark a Nadžíb Naumí.

Obžalovaným hrozí až trest smrti, přičemž případný hrdelní rozsudek by musel být podle iráckého práva vykonán do 30 dnů. Další procesy, v nichž Saddám čelí obvinění z dalších masakrů, genocidy, obsazení Kuvajtu a vyprovokování války s Íránem, by se tak zřejmě nekonaly.

Obhajoba chce podle Clarka nastolit otázku zlepšení ochrany Saddámových obhájců, a to společně se zpochybněním legitimity soudu. Jak Clark uvedl, považuje obhajoba nynější tribunál za nelegitimní, protože byl ustaven a působí v podmínkách americké okupace.

Saddám od zahájení procesu vytrvale prohlašuje, že autoritu iráckého zvláštního tribunálu neuznává. Označuje se za nevinného a obrací se na soudce výhradně z pozice "prezidenta".

Reklama

Související témata:

Související články

Irák odročil proces se Saddámem Husajnem

Za mimořádných bezpečnostních opatření začal ve středu v poledne ve vládní Zelené zóně v Bagdádu první proces se svrženým iráckým prezidentem Saddámem Husajnem...

Unesený Husajnův obhájce byl zabit

V pátek bylo nalezeno tělo uneseného advokáta Saadúna Džanabího, který je jedním z obhájců v procesu se Saddámem Husajnem v kauze Dudžajl. S odvoláním...

Výběr článků

Načítám