Hlavní obsah

V Iráku unesli německou archeoložku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/BERLÍN/LONDÝN

Od pátku se v Iráku pohřešuje jedna německá občanka, která byla unesena. V úterý to oznámil mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Jäger. Jde o pátého západního občana uneseného v Iráku od pátku a vůbec prvního Němce. Ozbrojení muži v pondělí večer v Iráku unesli také šest Íránců a dva Iráčany.

Článek

Kancelář televize ARD v Bagdádu dostala videokazetu, na níž je záběr ženy s páskou přes oči a jejích ozbrojených únosců. Podle stanice N24 jde o Susanne Osthoffovou (43) z Bavorska, která byla v Iráku řadu let a mluvila arabsky.

Mluvčí německého ministerstva zahraničí Martin Jäger sdělil, že archeoložka Osthoffová žije v Iráku deset let. Dodal, že byl na ministerstvu ustanoven krizový tým, který má zabezpečit její návrat. Únosci na videu požadují, aby Německo ukončilo spolupráci s iráckými úřady. Jinak zabijí ženu i jejího řidiče.

Německo nemá v Iráku své vojáky a bývalý kancléř Gerhard Schröder odmítl válku v Iráku, což oslabilo vztahy s USA. Nová kancléřka Angela Merkelová sice chce vztahy s USA vylepšit, ale vyloučila, že by Německo poslalo do Iráku vojáky. Německo se podílí jen na výcviku policistů mimo území Iráku.

Uneseno šest Íránců

Ozbrojení muži v pondělí večer v Iráku unesli šest Íránců a dva Iráčany. Mezi Íránci jsou dvě ženy. Informovala o tom dnes irácká a americká armáda.

Íránští poutníci byli zadrženi na silnici u Baladu severně od Bagdádu. Jeli v minibusu a únosci drží také jejich iráckého průvodce a řidiče.

Uneseni Brit, Američan a dva Kanaďané

V sobotu byli v Iráku podle pondělních zpráv uneseni v nebezpečné čtvrti v Bagdádu čtyři občané západních zemí. Je mezi nimi sedmdesátiletý britský profesor Norman Kember, který se věnuje charitě a zastupuje několik mírových organizací. Uneseni s ním byli dva Kanaďané a jeden Američan. Mezinárodní tým se pokouší zjistit , kdo čtveřici unesl a jaké sleduje cíle.

V Iráku bylo za poslední rok a půl uneseno na 200 cizinců, přičemž řada z nich byla popravena, letos však únosů oproti loňsku ubylo. V říjnu byli uneseni dva pracovníci marockého velvyslanectví a reportér britského listu Guardian Rory Carroll, který však byl propuštěn po 36 hodinách. V srpnu byl v Basře zabit americký novinář na volné noze Steven Vincent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám