Hlavní obsah

Irácký ministr: Zarkáví je pravděpodobně mrtev

– BAGDÁD

Nejhledanější terorista v Iráku Jordánec Abú Musab Zarkáví je pravděpodobně mrtev. Jordánské agentuře Petra to v pondělí řekl irácký ministr zahraničí Hošjar Zibarí. Zda je tělo opravdu Zarkávího, potvrdí teprve až testy DNA.

Článek

Podle Zibarího zemřel Zarkáví zřejmě při speciální operaci ve městě Mosul. Američané na dům, kde měl terorista údajně zemřít, zaútočili v sobotu. Vojáci vpadli do domu, v němž měli být vysocí představitelé odboje. Když  sem vtrhli, lidé uvnitř odpálili nálože, které měli na svých tělech.

"Víme, že Američané a Iráčané dům, jehož obyvatelé kladli tuhý odpor, obklíčili. Když se pokusili vniknout dovnitř, lidé uvnitř se odpálili, spáchali sebevraždu," řekl ministr Zibarí. Podle něj mohl být jedním z lidí uvnitř Zarkáví, není to však jisté.

USA: je to nepravděpodobné

Představitelé USA ale tvrdí, že není pravděopodobné, že by se v domě skrýval právě on. "Tato zpráva je velmi nevěrohodná," řekl CNN mluvčí Bílého domu Frederick Jones.

Zarkáví jako šéf organizace al-Kajdá v Iráku organizoval  útoky proti spojeneckým silám a nové samosprávě. Kromě desítek útoků v Iráku se jeho organizace přihlásila například i k nedávným výbuchům v jordánském hlavním městě Ammán. Po explozích tří hotelů tu zemřelo 57 lidí.

Jordánec Zarkáví je nejhledanějším teroristou, USA za jeho dopadení či smrt nabízejí odměnu 25 miliónů dolarů.

Reklama

Výběr článků

Načítám