Hlavní obsah

Riceová nečekaně přiletěla na návštěvu Iráku

– MOSUL

Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová v pátek nečekaně přiletěla na neohlášenou návštěvu severoiráckého města Mosul. Ministryně Irák přidala mezi země, které má v plánu navštívit na své cestě po Blízkém východu.

Článek

V iráku se setká s americkým velvyslancem a vojenskými veliteli a probere s nimi situaci před nadcházejícími volbami ohlášenými na 15 prosince. Pak bude pokračovat do Bahrajnu, Saúdské Arábie a Izraele. 

V projevu k Iráčanům vyzvala ministryně k překonání sektářských rozporů a oblast Mosulu s většinou sunnitského obyvatelstva požádala o spolupráci s nadcházejícími volbami. "Chtěla bych vám říct, jak je důležité překonat sektářské hranice," prohlásila Riceová v Mosulu.

"Spojené státy nepodporují žádného jednotlivého politického kandidáta," řekla Riceová novinářům, kteří s ní přiletěli do Iráku. "

Senátor McCain: USA musejí v Iráku vyhrát

Spojené státy musí začít v Iráku ukazovat úspěchy, jinak riskují, že ztratí podporu mezi lidmi doma i v zemích, které jsou na jejich straně, varoval ve čtvrtek americký republikánský senátor John McCain. Úspěch je podle něj nutný k tomu, aby se podařilo do pomoci Iráku zapojit výraznější další země. Svůj proslov na půdě Amerického podnikatelského institutu ve Washingtonu přitom zaměřil na návod, jak vyhrát v Iráku válku.

"Irák... pro nás znamená vyhrát či prohrát, trpět následky ztrát či podílet se na zisku výhry," zdůraznil McCain, kterého agentura označuje za možného kandidáta na prezidentský úřad ve volbách 2008. Pokud ale USA mají vyhrát, pak musí výrazně zvětšit pozemní síly a zvýšit svou vojenskou přítomnost v Iráku. Návrh demokratického kandidáta Johna Kerryho v loňských prezidentských volbách, aby USA stáhly do konce letošního roku z Iráku 20 000 vojáků, přitom označil za "největší krok na cestě ke katastrofě".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám