Hlavní obsah

Mandát mezinárodních sil v Iráku byl o rok prodloužen

– NEW YORK

Rada bezpečnosti OSN v úterý jednomyslně schválila rezoluci, kterou prodlužuje mandát mezinárodních jednotek v Iráku o jeden rok - do konce příštího roku. V Iráku je zhruba 180 000 příslušníků mezinárodních jednotek, z toho je asi 160 000 Američanů.

Článek

Dosavadní jednoletý mandát vyprší 31. prosince letošního roku. Je to první mandát, který dala zahraničním vojskům v Iráku Rada bezpečnosti OSN, která původně nesouhlasila s americkou intervencí v Iráku z března 2003. Po ustavení prozatímní irácké vlády však vyhověla její žádosti o podporu setrvání mezinárodních jednotek v zemi.

Irácká vláda letos 31. října požádala o prodloužení mandátu s tím, že země se sice "přibližuje politické stabilitě, ale stále je konfrontována se silami terorismu, včetně zahraničních elementů, které se dopouštějí hrozných útoků a teroristických akcí".

 Rezoluce, která byla v úterý přijata, stanoví, že situace v Iráku má být znovu zhodnocena za osm měsíců a v souvislosti s tím posouzen i mandát OSN. Zároveň se v ní uvádí, že Rada bezpečnosti může mandát ukončit i dříve, pokud ji o to požádá irácká vláda.

Reklama

Výběr článků

Načítám