Hlavní obsah

Další američtí vojáci jsou obviněni z týrání vězňů v Iráku

NEW YORK

Pět amerických vojáků v Iráku bylo obviněno z týrání iráckých zajatců. Uvedla to v úterý americká armáda. Vojáci 7. září kopali a fackovali zadržené, kteří čekali na převoz do věznice. Jména a hodnosti vojáků nebyly uvedeny.

Článek

Z mučení vězňů už bylo odsouzeno devět vojáků, kteří sloužili ve věznici Abú Ghrajb.Vězně ponižovali, nutili je zaujímat obscénní pozice a fotografovali si je.

Vojáci z 75. regimentu Rangers byli obviněni už v sobotu. "Všechna tvrzení o zneužívání vězňů bereme velmi vážně a vyšetřujeme je. Současné akce vychází z faktů zjištěných při těchto vyšetřováních," uvádí se ve zprávě americké armády.

Soudí armádního tlumočníka

V New Yorku byl zahájen soud s Arabem Málike Núrem, který pracoval pro americkou armádu jako tlumočník a zřejmě udržoval kontakty s iráckým odbojem. Prokuratura stále nezná jeho pravé jméno. Při pondělním stání soud rozhodl, že muž zůstane ve vazbě bez možnosti kauce. Prokuratura se domnívá, že je stále hrozbou pro americké jednotky, a bude pro něj žádat maximální trest ve výši 20 let vězení. Informovala o tom v úterý agentura AP.

Málik Núr získal americké občanství získal před pěti lety a v roce 2003 začal pracovat jako tlumočník pro vojenskou rozvědku. Když byl v Iráku, americké tajné služby a Pentagon zjistily, že muž udal falešnou identitu a lhal o svém původu i osudu. Tvrdil, že je z Libanonu, z pronásledované rodiny muslima a křesťanky. Vyšetřovatelé zjistili, že udržoval kontakty s iráckým odbojem. V jeho diáři byla stejná telefonní čísla, která byla nalezena také ve skrýších vůdce irácké al-Kajdá Músy Zarkávího.

Agentům FBI po zadržení řekl, že je Maročan a že se jmenuje Núraddín Malkí.

Reklama

Výběr článků

Načítám