Hlavní obsah

Americké bomby zabily desítky iráckých civilistů

BAGDÁD/KÁIM

Na čtyřicet lidí zahynulo a dvacet bylo zraněno v noci na pondělí při americkém náletu na západ Iráku. Cílem byla teroristická buňka al-Kajdá u Karabile. Podle zdravotníků jsou oběťmi civilisté a je mezi nimi řada žen a dětí.

Článek

Americký plukovník David Lapan sdělil, že noční nálet směřoval na sídlo teroristů v Karabile, kde se údajně skrýval jeden z velitelů irácké odnože al-Kajdá. Byly při něm použity přesné zbraně, aby byl vyloučen zásah oblastí obývaných civilisty.

Jeden z kmenových vůdců z okolí  západoiráckého města Káim uvedl pro agenturu Reuters, že v bombardované oblasti teroristé nepůsobí.

Američané a irácká vláda tvrdí, že hranicí u Káimu do Iráku procházejí posily odboje ze Sýrie a do Iráku pronikají údolím Eufratu. Na západě země probíhají boje už několik měsíců. Americká a irácká armáda se letos několikrát pokoušela vytlačit povstalce ze západního Iráku. Nejprudší boje probíhaly kolem Tall Afaru. Po nich al-Kajdá  v Iráku vyhlásila Američanům a iráckým šíitům totální válku.

Terči dalších útoků byli vojáci a policisté

V pondělí zemřelo šest amerických vojáků, počet padlých od zahájení války v roce 2003 tak dosáhl podle agentury AP 2024. Nastražené nálože zabily v Júsufíji čtyři Američany a v Baládu dva.

Terčem dalších úspěšných útoků byli  v pondělí iráčtí policisté a vojáci,  v Bagdádu byl zabit policejní důstojník a jeho řidič. Tři iráčtí vojáci zahynuli při útoku u Bákuby a ve městě Chán Bání Saad, kde se terčem stala armádní základna. Zraněno bylo sedm lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám