Hlavní obsah

Unesen člen týmu právníků Saddáma Husajna

BAGDÁD

Jeden ze členů týmu obhájců v procesu s iráckým exprezidentem Saddámem Husajnem byl ve čtvrtek večer unesen ozbrojenci v Bagdádu. Podle iráckých bezpečnostních zdrojů je uneseným Saadún Džanabí, advokát Avada Hamída Bandara. Proces s Husajnem a dalšími obžalovanými začal v Bagdádu ve středu.

Článek

Právník Saadún Džanabí v době únosu pracoval ve své kanceláři na severu Bagdádu, uvádí CNN s odvoláním na tamní policii. Vtrhlo tam 20:20 místního času (18:20 SELČ) pět maskovaných mužů, kteří ho odvlekli. Odjeli ve dvou vozech.

"Zatelefonoval jsem Džanabího rodině, tam zavládla panika," řekl agentuře Ap Chálil Duljamí, který obhajuje Saddáma Husajna. "Za bezpečnost obhájců činíme zodpovědné americké síly a iráckou vládu," dodal.

Podle něj i další obhájci v procesu obdrželi hrozby e-mailem, esemeskami a po telefonu. Neupřesnil však, jestli tyto hrozby pocházely od Saddámových přívrženců, rozhořčených, že se advokáti na procesu spolupodílejí, nebo od odpůrců, kterým vadí to, že exdiktátora brání.

Unesený Džanábí v procesu obhajuje Aváda Hamida Bandara, bývalého vrchního soudce za Husajnova režimu.

Džanabí je jedním ze 13 obhájců souzené skupiny. Někteří z nich byli v záběru televizních kamer při přenosu z procesu, ale zatím není jisté, zda se Džanabí na obrazovkách rovněž ukázal. Důvod únosu zůstává nejasný. Většina povstalců totiž se souzenými spíše sympatizuje.

První proces se svrženým prezidentem Husajnem začal ve středu v poledne. Ve vládní Zelené zóně v Bagdádu proces doprovázela mimořádná bezpečnostní opatření. Přesný termín začátku byl z bezpečnostních důvodů do poslední chvíle tajen.

V prvním procesu je exprezident Saddám Husajn souzen spolu s dalšími sedmi lidmi včetně nevlastního bratra Barsana Tikrítího a bývalého viceprezidenta Ramadána. Obžalován je z poprav 143 šíitů z vesnice Dudžajl, kde se na něj v roce 1982 pokusili spáchat atentát.

Britský novinář údajně propuštěn

Zpravodaj britského listu The Guardian Rory Carroll, unesený ve středu v Bagdádu, byl ve čtvrtek večer propuštěn na svobodu. Oznámila to agentura AFP s odvoláním na vysokého činitele iráckého ministerstva vnitra. "Byl jsem informován o propuštění tohoto novináře a očekávám, že se dozvím, kde je," řekl činitel, který si nepřál být jmenován.

Carroll byl podepsán pod celostránkovou zprávou o zahájení procesu se Saddámem Husajnem, kterou The Guardian zveřejnil ve středu. Z procesu vysílal živou reportáž pro rumunskou zpravodajskou stanici Realitatea TV, pro niž pracoval jako nezávislý zpravodaj.

Právě vedení rumunské televize uvedlo, že Carroll byl unesen poté, co se snažil získat názory prostých Iráčanů na soud s Husajnem.

Reklama

Výběr článků

Načítám